Томислав Дончев пред bTV: Делян Добрев постъпи достойно и мъжки

Не може този, който с подписа си е спрял Белене, да е най-виновен от всички

"Делян Добрев постъпи достойно и мъжки. Той го каза: Кой каквото иска да проверява, да проверява. Аз съм готов да съдействам." Това заяви в предаването „Лице в лице” по bTV вицепрезидентът Томислав Дончев по казуса „Белене”.

“Добрев ще може да докаже невиността си. Не може този, който с подписа си е спрял Белене, да е най-виновен от всички. Ние сигурно сме най-богата държава, защото сме похарчили 2,5 млрд без да нямаме нищо”, коментира вицепремиерът. 

“Щом прокуратурата се е заровила в проекта, да си свърши работата докрай. Както стана и с КТБ. Не може да има разхищение от такъв мащаб и да няма виновни”, допълни той.

“Делян Добрев се ползва с пълната подкрепа на ГЕРБ. Стоим зад него. Нарочно отидох с него вчера в НС, представлявайки изп. комисия. Той има пълната ни подкрепа”, увери Дончев

Във връзка с арестите в ИАРА Дончев заяви, че ако се докаже неправомерно ползване на евросредства, те ще бъдат възстановени. “Проблемът е бил установен тук и ще бъде съобщено на ЕК. Става дума за хиляди, не за милиони, но злоупотребата си е злоупотреба”, констатира той. 

“Българските власти и служби са си свършили работата. Само преди години сигналите идваха отвън. Днес предприемаме мерки сами - сами взимаме мерки. Разчитам случая няма да има рвпутационен ефект за България, нито за програмата. Няма значение размерът на злоупотребата - всяка злоупотреба е злоупотреба”, допълни той.

На въпрос съзира ли сценарий в действията на прокуратурата сега Дончев цитира Делян Добрев от вчера: “Това, че има избори, не означава, че прокуратурата трябва да спре да работи.”