Скандал в Парламента заради енергетиката

Делян Добрев: Тревогата за режим на тока е само във вашите виждания. Спомняме си по ваше време наистина се запасявахме със свещи

Режим на тока, свещи и землянки бяха забъркани в скандал за енергетиката в парламента. Детупатите от "БСП лява България" Жельо Бойчев и Таско Ерменков на брифинг заявиха, че Електроенергийния системен оператор е изплатил писмо на министър Теменужка Петкова, в което предупреждават, че електроенергийната система е в състояние на тревога.

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по енергетика Делян Добрев започна да задава въпроси към колегите си от БСП. На място пристигна и енергийния министър в оставка Теменужка Петкова. Тя заяви, че българските граждани трябва да бъдат спокойни, енергетиката е в стабилно състояние и няма никакви рискове за нея. „Състоянието на българската електроенергетика е в тревога“, заяви Жельо Бойчев. „По същество в България има режим на тока, той все още е само за индустриалните предприятия“, обясни той. „Препоръчвате да се запасяваме със свещи ли“ - попита ги Добрев и допълни - струва ми се, че тревогата е само във вашите виждания. „Спомняме си по ваше време наистина се запасявахме със свещи“, заяви той. В какво обвинявате Теменужка Петкова, в това, че не може да контролира времето ли“, заяви още той.

Дружествата от държавната енергетика се справиха блестящо в тази ситуация. Няма никакъв риск и проблем с електрическото захранване на българските граждани. Хората трябва да бъдат спокойни и да не обръщат внимание на това, което колегите от БСП се опитват - да създадат някакъв изкуствен проблем, заяви министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

„Искам да ви уверя, че българската енергетика се управлява по начин, който да гарантира сигурността на българските граждани, както и редовните и сигурни доставки на електрическа енергия и на природен газ. Интересно е колегите от БСП с какви методи, може би по землянките някой се крие, събират някакви писма, разнасят ги напред назад. Това не им прави чест. Като имаме предвид техния стил на управление и водене на предизборни кампании, това нещо е напълно ясно и обяснимо”, подчерта министърът на енергетиката в оставка.

Тя напомни, че тази година е изключително сложна от гледна точка на метеорологичната обстановка. „Такова продължително застудяване не е имало в последните 20 години. Толкова суха година не е имало от много време насам. Независимо от това, ние успяхме да се справим с този тежък тест, на който беше подложена българската енергийна система”, коментира още министър Петкова. "Това, което аз лично имам като усещане е, че колегите от БСП може би са решили, че ще спечелят изборите и ще управляват, искат по някакъв начин да подготвят обществеността за някакви проблеми", коментира министър Петкова. Няма внос на електрическа енергия в България, това, което ЕСО е поискал, се нарича аварийна помощ от съседните държави, посочи тя. Министърът добави, че България е поискала да бъде върната тази помощ, която сме дали на Турция, Сърбия, Гърция. Петкова съобщи, че приблизително около 700 мегавата са ни върнати като такава аварийна помощ. Тя посочи, че към днешна дата имаме да получаваме още 1800 мегавата от Турция и още 800 мегавата от Сърбия аварийна помощ, но не сме я поискали. По думите й няма ограничения на индустриалния ток, а временно е ограничен износът. Беше извършена проверка на студения резерв във всички въглищни централи, в момента резултатите се обработват, каза още Петкова. Износът беше спрян още преди десетина дни, което показва, че министерството реагира адекватно на нуждите и на тежката метеорологична обстановка, коментира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. По думите му аварийната помощ няма за цел да спаси държавата от режим на тока, а целта е да се управлява по-добре системата.