Съвети на МВР за безопасност по време на коледните и новогодишните празници

Създадена е организация за осигуряване на максимален брой полицейски екипи за регулиране и облекчаване на движението по пътищата

Във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници служителите на Областната дирекция на МВР предприемат редица мерки за обезпечаване на обществения ред и безопасността на движението в Пловдив и областта. 

Според анализ на пътнотранспортната обстановка, по време на празничните дни се забелязва значително увеличение на интензивността на движението както в населените места, така и по пътищата от републиканската пътна мрежа, особено тези, водещи към курортните комплекси. За ограничаване на предпоставките за възникване на ПТП, както и за увеличаване на пропускателната способност на най-натоварените участъци от републиканската пътна мрежа на територията на областта, от страна на ОДМВР - Пловдив се предприема следното:
Създадена е организация за осигуряване на максимален брой полицейски екипи за регулиране и облекчаване на движението по пътищата, по които се очаква най-голямо натоварване - входно-изходните артерии на град Пловдив, уличната мрежа около големите търговски центрове, увеселителни заведения и други места с масово посещение.
Осигурени са необходимите дежурни полицейски сили за своевременното въвеждане на временна организация на движението при влошена метеорологична обстановка, както и за контрол над водачите за движение с неподготвени автомобили, за стриктно спазване на въведените временни забрани и ограничения, особено в подходите към рисковите участъци.
По време на празниците дейността на служителите, работещи по контрол на пътното движение ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. Засилва се превантивния контрол от страна на пътна полиция и по отношение на пешеходците за недопускане на инциденти и груби нарушения на ЗДвП. В районите на питейните заведения на проверки ще бъдат подлагани водачите на МПС за употреба на алкохол, наркотични или други упойващи вещества.

ОДМВР - Пловдив призовава водачите на МПС да предприемат пътуване единствено с изправни и подготвени за движение в зимни условия автомобили, да спазват правилата за движение, да не предприемат рискови маневри, да проявяват търпимост при очакваните затруднения в трафика както в населените места, така и по републиканските пътища. За осигуряване на обществения ред и спокойствието на гражданите и недопускане на инциденти, които да помрачат празничното настроение, от служители на ОДМВР - Пловдив са извършени проверки в лицензираните търговски обекти за спазване изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия (ЗОБВВПИ).
Предприети са действия за недопускане на нерегламентирана продажба на пиротехнически изделия на места без разрешение, като при констатирани нередности ще се търси най-строга наказателна и административна отговорност от лицата.
ОДМВР - Пловдив апелира гражданите и гостите на областта да спазват законите и разпоредбите на Общините в Пловдивска област.
Празничната еуфория предизвиква у много хора желание да изстрелват и хвърлят увеселителни пиротехнически изделия. Всички сме свидетели, че през последните години в нашия град подобни "празнични" изяви започват още в първите дни на месец декември.
Гърмежи предизвикани от неправомерно използване на пиротехнически изделия често смущават общественото спокойствие в районите на училища, болници, детски заведения, паркове, площади, жилищни комплекси и т.н.
Всяка година в Центровете за спешна медицинска помощ и полицията постъпват сигнали за наранявания и имуществени вреди, настъпили вследствие употреба на пиратки и саморъчно направени бомбички.
Трябва да се знае, че увеселителните пиротехнически изделия не са невинна играчка, а общоопасни средства съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия (ЗОБВВПИ) и са поставени под разрешителен режим контролиран от органите на МВР.
Фирмите и търговците съхраняващи и търгуващи с увеселителни пиротехнически изделия, извършват такава дейност съгласно надлежно издадено разрешение от МВР, като разполагат със специално проектирани, изградени и узаконени за този вид изделия складове и магазини.
Абсолютно е недопустимо по смисъла на ЗОБВВПИ, търговията с тези изделия да се извършва на открито - по базари, сергии и павилиони. В складовете и магазините, имащи разрешение за търговия на увеселителни пиротехнически изделия, те се излагат на закрити лавици или под стъклен похлупак. Изделията следва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба и безопасност на български език.
Забранява се продажбата на видимо повредени (разкъсана опаковка, фитил и др.) пиротехнически изделия. Те подлежат на незабавно бракуване и унищожаване по съответен ред.
Пиротехническите изделия според предназначението и степента на опасност се разделят на следните категории:
1. Фойерверки - в четири категории;
2. Сценични пиротехнически изделия;
3. Други пиротехнически изделия.
За съответната категория има и забрана за продажба, както следва:
1. Категория Фойерверки от категория 1 е забранена продажбата на лица под 12 години, от категория 2 - на лица под 16 години и от категория 3 - на лица под 18 години;
2. От категория Сценични пиротехнически изделия - на лица под 16 години;
3. От категория Други - на лица под 18 години.
Употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища църкви и приюти и др.
Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е съвсем безопасно развлечение. При възпламеняване и зареждане в ръка или близо до лицето и косата, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак. Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се приведат в действие и да причинят неприятни изгаряния.
Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка.
Полицейските експерти отправят някои основни препоръки при ползване на фойерверки, пиратки и други изделия с увеселителна цел:
- Купувайте пиротехнически изделия само от лицензирани магазини.
- Предварително се информирайте от упътванията за начините за използване на пиротехническите изделия.
- Не разрешавайте на малките деца да си играят с бенгалски огън, сигнални ракети и фойерверки! На по-големите деца разяснете какви са опасностите при тяхното използване.
- Не хвърляйте безразборно фойерверки и бенгалски огън.
- Никога не използвайте фойерверки на закрито или в стъклени и метални контейнери.
- Не използвайте неизправни или самоделно направени фойерверки!
- Никога не разглобявайте пиротехническо изделие и не внасяйте промени в начина му на сглобяване.
Нека в желанието си да направим празниците незабравими, да не помрачим радостта си и тази на близките и околните с неразумното си поведение при празничните илюминации.
За противодействие на престъпни посегателства против собствеността е създадена организация за осигуряване на засилено полицейско присъствие в районите на учебните заведения, около обектите и в местата, където ще се провеждат мероприятията, молове, както и в районите на коледни и новогодишни базари, църкви, храмове, манастири, курортни комплекси и други.
Полицейски служители по места ще осъществяват необходимите дейности по превенция, предотвратяване, пресичане и разкриване на имуществени престъпления.
С представителите на частни охранителни фирми са проведени срещи с конкретни указания за подобряване охраната и за оптимизиране на взаимния обмен на информация, като от тяхна страна са организирани допълнителни охранителни мерки по отношение извършваната от тях инкасова дейност и по отношение надеждността на охраняваните от тях обекти.
ОДМВР - Пловдив призовава гражданите да завишат бдителността си и при забелязване на лица със съмнително поведение своевременно да сигнализират на полицейските органи и на охраната на конкретния обект.