МВР и АПИ предприемат съвместни действия за безпроблемно пътуване при предстоящите празнични дни

На 26 декември и на 2 и 3 януари 2017 г. силите ще са съсредоточени на входовете на градовете

Съвместните превантивни действия и въведената организация за осигуряване на безпроблемно пътуване на хората по време на предстоящите Коледни и Новогодишни празници представиха на брифинг началникът на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП комисар Бойко Рановски, инж. Георги Златев - директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ към АПИ, главен инспектор Димитър Мичев и инспектор Мария Ботева - от отдел „Пътна полиция“.

Най-опасното време за шофиране

Началникът на отдел „Пътна полиция“ съобщи, че в дните 23 и 30 декември 2016 г. усилията на пътните полицаи ще бъдат насочени основно към извеждане на трафика от столицата и големите градове на страната. На 26 декември 2016 г. и на 2 и 3 януари 2017 г. силите ще са съсредоточени на входовете на градовете. „През тези дни служителите основно ще регулират и подпомагат трафика, но хората трябва да знаят, че ще има засилени проверки, особено по курортните комплекси и в близост до питейните заведения, за употреба на алкохол и наркотични вещества, както и контрол на скоростта – най-честите причини за тежките произшествия“, предупреди комисар Рановски. Той посочи, че най-опасен за шофиране е часовият диапазон 11-12 часа, интензивност на катастрофите се забелязва и между 17 и 18 часа.

Без тежки машини на пътя в най-натоварените дни

Съвместно с Агенция „Пътна инфраструктура” е създадена организация, която да гарантира по-лесно придвижване. Съгласно заповед тежкотоварните автомобили ще бъдат спирани в последния работен ден преди празниците, на 23 декември. Тогава превозните средства над 12 тона ще биват спирани за времето от 16 до 20 часа. Подобна мярка ще действа и на 26 декември и 2 януари, между 14 и 20 часа. Участъците, които традиционно са най-натоварени в това време на годината са пътищата София-Перник, през Владая, пътят за Калотина, автомагистралите „Люлин“ и „Струма“, Кресненското дефиле. Очаква се сериозен трафик и по магистрала „Хемус“, в частта й до София, заради продължаващия ремонт на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“. По тази причина има дадени допълнителни указания и е направена организация между „Пътна полиция“ и АПИ, при натоварен трафик и извънредни ситуации да се отклонява движението от магистралата през обходен маршрут. „Нормално е да се образуват колони и движението да е по-бавно, но е важно е водачите да не се изнервят и да са внимателни на пътя, защото дори и най-лекия инцидент създава затруднения на пътя”, каза комисар Рановски и отново призова водачите да не сядат зад волана след употреба на алкохол.

Алтернативни маршрути

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност на 23 декември (петък) от 12 до 20 часа, и на 24 декември (събота) от 8 до 14 часа ще има две ленти за излизащите от София на път I-1 (Е-79). Това каза Георги Златев, директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ към АПИ. При благоприятни метеорологични условия временната организация ще е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел „Даскалово“ до кръстовище „Драгичево“ от км 285+660 /кръстовището за Рударци/ до км 286+847 до бензиностанцията на „Петрол“. На 26 декември (понеделник), от 10 до 20 часа, в същия участък ще има две ленти за влизащите в София. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“. Поради продължаващите ремонтни дейности на тръбата в посока Варна на тунелите „Ечемишка“ и „Витиня“ на АМ „Хемус“, преминаването през съоръженията се осъществява двупосочно в тръбата за София. Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонтните работи на тунел „Витиня“ от София за Ботевград е път I-1 - от 215-и км до км 209+500 и обратно. Връзката на АМ „Хемус“ с първокласния път за пътуващите към Ботевград е при пътния възел Витинска река, а за идващите от Ботевград при 36-и километър на АМ „Хемус“.

Полезно да знаете, преди да тръгнете на път

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ - www.api.bg, https://lima.api.bg/ и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. Карта с временната организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа в празничните дни през 2016 г.: http://www.api.bg/index.php/bg/karti/vremenna-organizaciya-na-dvizhenieto-po-uchastci-ot-republikanskata-ptna-mrezha-za-oficialni-praznici-i-pochivni-dni1/

Равносметката от миналата година

По време на Коледните и Новогодишните празници миналата година – в периода 23 декември 2015 г. – 2 януари 2016 г., в страната са регистрирани 201 тежки произшествия. При тях са загинали 16 души и са пострадали 272-ма. Най-голям брой инцидентите са били в област Пловдив, където има регистрирани 28 катастрофи, следват София с 24 и Варна, където има 18 инцидента. Единствено на територията на Ямболска област не е имало тежки пътно-транспортни произшествия. Най-много пътни произшествия са възникнали при ясно време – 152, с 12 загинали. От началото на т.г. до момента на територията на страната са регистрирани 7194 тежки катастрофи, при които са загинали 684 души и 9067 ранени, обобщи комисар Рановски. В сравнение със същия период на миналата година, произшествията са със 178 повече, загиналите са с двама по-малко, но ранените са с 394 повече.