Кампанията на МОСВ „Яко е да си еко“ ще продължи и през 2017 г.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на голямото заключително събитие на кампанията

Кампанията „Яко е да си еко“ ще продължи и през 2017 г. с нови екоспектакли с участието на актьорите Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека, а на финала им звездата от Евровизия Поли Генова ще изпълнява песента си „Моята природа“. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на голямото заключително събитие на кампанията, което се състоя в театър „Сълза и смях“ в София. Пред 400 деца от 10 училища в София и гр. Раковски Поли Генова представи за първи път песента си „Моята природа“. Музиката и аранжиментът на песента са на Веселин Ценов, автор на текста е Илия Григоров, а беквокалите са от групите „ЛаТи Да“ и „Бон – Бон“.

„Започнахме една прекрасна инициатива – образователно-информационната ни кампания „Яко е да си еко“, чиято цел е да промотира зелените идеи“, каза министър Василева. „Целта ни е да научим младите хора на простите неща, които всеки може да направи за доброто състояние на околната среда. Често децата се превръщат в учители на своите родители, затова много разчитаме на тях“, допълни министър Василева.

„Пазете природата, тя е във всеки от нас“, призова и Поли. Хубаво е да чистим след себе си, да виждаме прекрасни зелени площи, да знаем как да събираме отпадъците разделно. Нека всичко това стане част от всекидневието ни“, допълни звездата.

През 2016 г. образователно-информационната кампанията на МОСВ „Яко е да си еко“ обхвана над 10 000 деца от цялата страна. Първата й част се състоя през пролетта на 2016 г. със Зелена олимпиада, в която над 7000 деца решаваха тестове он лайн. Небивал успех пожънаха и 6-те спектакъла на екотематика с участието на актьорите Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека. Те бяха изнесени през май и юни в градовете с отличници от Зелената олимпиада. Във втората част от кампанията се включи младият изпълнител Ангел Ковачев, който изработи и представи два видео урока на екологична тематика. През 2016 г. акцент в кампанията „Яко е да си еко“, която се финансира чрез Оперативна програма „Околна среда“, бяха чистотата на въздуха и управлението на отпадъците. През 2017 г. във фокуса й ще бъдат биоразнообразие и чистота на водите.