Висока скорост или грешна подредба на композицията са вероятните причини за трагедията в Хитрино

Това каза в извънредното студио на Нова Телевизия Настимир Ананиев, председател на Транспортната комисия в Парламента

Висока скорост при навлизане в гарата, грешно подреждане на влаковата композиция или неизправност в самия подвижен състав са вероятните причини, предизвикали дерайлирането и трагедията с толкова жертви в Хитрино. Аз съм в непрекъснато връзка с министрите на транспорта и вътрешните работи - ситуацията вече се овладява. Цистерните се изтеглят извън населеното място. Това каза в извънредното студио на Нова Телевизия Настимир Ананиев, председател на Транспортната комисия в Парламента, по повод тежкия инцидент в гара Хитрино от тази сутрин.
Самото разследване ще покаже кой какво е свършил или не е свършил, за да се стигне до тая трагедия, обясни Ананиев и припомни, че звената за транспорти инциденти правят ежегодни доклади и може да се проследи дали за жп-района Хитрино е докладвано за потенциален риск, взети ли са всички мерки има ли отговорни длъжностни лица.

От независимия национален орган за разследване на транспортни инциденти, към Министерството на транспорта, който е не терен, ще установят причините. В понеделник имам готовност да свикам извънредна Транспортна комисия в Народното събрание, за да ни запознае министър Московски  с причините, каза Ананиев.

Той препоръча да се дава на всеки 30 минути актуална информация на жителите на Хитрино за ситуацията след инцидента и взетите мерки.

Ананиев посочи, че произшествието е станало рано сутринта, иначе е щяло да има още повече жертви, защото жп-линията минава през центъра на Хитрино и до нея в непосредствена близост са магазини, заведения, полицейското управление, кметството и автогарата, част от които са разрушени. Ананиев каза, че има десетки населени места, през които преминават жп-пътища и трябва да се затегнат мерките за сигурност.

За собственика на композицията Ананиев каза, че по сведенията, дадени му днес от транспортния министър фирмата е изрядна, с дългогодишен опит и без проблеми с нейни композиции до момента.

По думите му, сега на първо място за държавните органи е да се осигури безопасността на хората и екипите на терен и да спасят от руините, ако са останали затрупани хора. Обстановката е рискова, но няма опасност от нов взрив, увериха ме експертите, с които разговарях, каза още Ананиев.

Управлението на БДЖ не е свързано с конкретния трагичен инцидент. Разбира се, реформа в БДЖ трябва да се направи, но това няма връзка с днешното произшествие, категоричен бе Ананиев. По думите му е имало бърза реакция на Пожарната, която заедно с жителите и екипите на терен, са спасили много хора в първия час след катастрофата.