Митов: От голямо значение е стабилността на Западните Балкани

Министър Даниел Митов участва в редовната среща на министрите на външните работи на НАТО, която се провежда на 6 и 7 декември в Главната квартира на Алианса в Брюксел

Програмата на срещата включва четири сесии и работна вечеря. Във фокуса на разговорите на министрите през първия ден от програмата бяха теми, свързани със сътрудничеството НАТО-ЕС и с напредъка в процеса на изграждане на стабилност в съседните на Алианса региони на Юг и на Изток, а също и в региона на Западните Балкани.

Министрите обсъдиха и изпълнението на решенията от Срещата на върха на Алианса във Варшава. „България, като пълноправен член на НАТО и ЕС, би искала да види по-амбициозни предложения за реализация на декларацията от Срещата на върха във Варшава. В същото време си даваме сметка, че постигнатото е значителна стъпка и е максимално възможното на този етап“, отбеляза министър Митов по време на работната сесия. Той подчерта, че от особено значение за страната ни е постигането на повече стабилност и сигурност в региона на Западните Балкани.

Срещата на министрите на външните работи на НАТО е първата след Срещата във Варшава през месец юли т.г. и представлява основен момент в процеса на преглед на изпълнението на взетите от Алианса решения в отговор на стратегическите предизвикателства пред сигурността от Изток и от Юг.