Митов бе домакин на традиционната годишна среща с дипломати акредитирани у нас

Външният министър изтъкна необходимостта от решителни мерки, насочени към управление на кризи и от устойчиви, дългосрочни, институционални усилия за справяне с рисковете и заплахите

Външният министър Даниел Митов бе домакин на традиционната годишна среща  с представителите на дипломатическия корпус, акредитирани в Република България. В рамките на изказването си министър Митов направи кратък преглед на външнополитическите събития през 2016 г. и на актуалните предизвикателства в глобален аспект.
 
През последната година сме свидетели на нарастващи заплахи пред световната сигурност, вариращи от международен тероризъм и миграционна криза до политически разделения и икономически несигурност. Вярвам, че с общи усилия ние сме способни да управляваме глобалните процеси и да решаваме неотложните проблеми пред страните ни, заяви в изказването си министър Митов.

Той изтъкна последователните и целенасочени усилия, които България полага в отговор на съвременните рискове и предизвикателства. „Българската външна политика отговоря на средата на нарастваща несигурност, фокусирайки се върху ключови въпроси и търсейки дългосрочни и работещи решения. Това е единственият подход, който ще засили нашата колективна способност да управляваме събитията и да постигнем дълготраен мир и сигурност,” каза българският първи дипломат. Той подчерта, че страната ни работи активно за справяне с миграционната криза, цялостно развитие на ЕС, укрепване на НАТО, както и за разрешаване на кризата в Украйна. Външният министър изтъкна необходимостта от решителни мерки, насочени към управление на кризи и от устойчиви, дългосрочни, институционални усилия за справяне с рисковете и заплахите.