Фарадж: Ще работя за сближаване със САЩ

По думите му "има и по-голям свят отвъд ЕС и Великобритания може да се справи чудесно и след Brexit-а"

Лидерът на Партията на независимостта на Великобритания и един от водачите на кампанията по Brexit Найджъл Фарадж обяви в събота пред CNN, че ще работи за сближаване между Великобритания и САЩ.

"Ще направя всичко по силите си за това", заяви Фарадж.

Той коментира, че по време на управлението на Барак Обама, отношенията между двете държави са охладнели, тъй като президентът предпочитал да работи повече с Европейския съюз.

Лидерът на Партията на независимостта на Великобритания смята, че "затоплянето" на отношенията със САЩ ще се случи след встъпването в длъжност на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп. Припомняме, че двамата проведоха редица срещи по време на предизборната кампания на магната и изразиха задоволство от тях. През ноември видният евроскептик и българомразец Фарадж обяви, че няма да работи за администрацията на Тръмп. Според него подкрепата му за американско-британските отношения е "много силна".

От своя страна, Тръмп обяви, че Фарадж щял "да свърши страхотна работа" като посланик на Великобритания в САЩ. От "Даунинг стрийт" 10 коментираха, че "няма свободна позиция" за посланик на Великобритания в САЩ, като настоящият посланик отлично изпълнявал задълженията си.

По думите на Фарадж, един договор за свободна търговия между Лондон и Вашингтон ще изпрати ясен сигнал до Брюксел, че "има и по-голям свят отвъд ЕС и Великобритания може да се справи чудесно и след Brexit-а".