Българска и китайска компании започват да изграждат научноизследователски център за иновации в роботиката

Пловдив има много голям научен потенциал, както и традиции в сериозните бизнес отношения с Китай

На подписването на споразумението присъстваха кметът на Пловдив, председателят на Общинския съвет, съветници от Посолството на Китай у нас, представители на браншови организации и на ректорските ръководства на някои от университетите 
Българската компания „Милара Интернешънъл“ ООД и  Китайската корпорация CRRC Institute сключиха днес, 2 декември 2016 г., в Пловдив споразумение за иновативно сътрудничество в областта на роботиката и железопътния транспорт. Съвместната им работа ще се осъществи с подкрепата на Технически университет – София, Филиал – Пловдив.
Споразумението бе подписано от президента на „Милара Интернешънъл“ ООД Красимир Петков и от Янг Сиевей, вицепрезидент на CRRC Institute. За целите на споразумението на територията на ТУ – София, Филиал – Пловдив, ще бъде създаден научно-изследователски център за иновации в областта на роботиката – „Establishing Intelligent Inspection Equipment R&D Center“. Според директора на Пловдивския филиал на ТУ – София, проф. дтн ин. Въльо Николов,  това споразумение ще допринесе за подема на индустрията и висшето техническо образование в Пловдив.
Нашето сътрудничество ще бъде в 4 области: разработване и оборудване за интелигентни изследвания, технологично консултиране, технологичен трансфер и технологична подкрепа за навлизане на продукцията на CRRC Institute в Европа, обясни Яо Сиевей. Надяваме се благодарение на дългогодишния опит в областта на роботиката, който има „Милара Интернешънъл“, както и с научния капацитет на Техническия университет в Пловдив, да успеем развием технологии за интелигентно инспектиране на железопътния транспорт. Нашето сътрудничество ще бъде мост между България и Азия , както и път на Китай към Европа, каза още г-н Сиевей.
„Милара Интернешънъл“ ще изработва роботи, които ще изследват железопътното трасе и ще извършват 3D картографиране на тунелите. Те ще бъдат използвани и при кризисни ситуации като земетресения и тежки инциденти, разказа Красимир Петков. Той уточни, че в съвместната работа ще участва и австралийска компания, която ще изработва сложни алгоритми за 3D моделиране.
Пловдив има много голям научен потенциал, както и традиции в сериозните бизнес отношения с Китай, припомни кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, който присъства на подписването на споразумението. Той потвърди, че изпълнението на дейностите на територията на Технически университет – София, Филиал – Пловдив ими падкрепата на общинската администрация. Абсолютно съм убеден, че това е само първата стъпка  в едно успешно партньорство, още повече, че това се случва в Пловдив – град, който има най-тесни връзки с Китай в сравнение с останалите градове в страната. Той е побратимен с най-развития индустриален град в Китай – Шънджън. Затова смятав, че настоящото партньорството е част от естествения ход на развитието на връзките ни с Китай, каза кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.
България е втората държава, признала Китайската народна република. Двете страни имат дългогодишно сътрудничество и то не само в областта на търговията, а многостранно. Надявам се двете ни държави да имат повече подобни сътрудничества. Имаме готовност да подкрепим всички бъдещи дейности, каза по време на церемонията по подписване на споразумението днес министър-съветника в Посолството на Китайската народна република у нас г-н Ту Жиянг. Заедно с него на събитието присъства и съветникът по икономическите и търговски въпроси в посолството г-н Яо Чаоуинг.
Съвременният свят зависи от технологиите и комуникациите, всички останали сектори и индустрии обслужват тези две необходимости. В този смисъл това партньорство е една успешна симбиоза между двете най-важни индустрии, каза в обръщението си към присъстващи ректорът на Технически университет – София проф. дтн инж. Георги Михов
Нашите студенти ще участват не просто в лабораторни упражнения и практики, а в реализирането на продукт, който вече се очаква от пазара. Това е голяма възможност пред тях и повод за гордост на нас – техните преподаватели. Подобно сътрудничество е изцяло в синхрон със Стратегията за развитие на висшето образование в България, защото показва, че тук с помощта на бизнеса ние обучаваме неговите бъдещи кадри – бакалаври, магистри и докторанти, които след дипломиране ще намерят своята професионална реализация“, заяви директорът на Пловдивския филиал на университета проф. д-р Въльо Николов.
Свидетели на подписването на споразумението между „Милара Интернешънъл“ и CRRC Institute бяха и председателят на Общински съвет – Пловдив г-жа Савина Петкова, председателят на Българска браншова камара-машиностроене инж. Илия Келешев, председателят на Българската търговско-промишлена камара г-жа Добрина Проданова, инж. Славка Пеева – член на Управителния съвет на Българска асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ), представители на Сдружение „Клъстер Тракия икономическа зона“ и Българо-китайска асоциация за бизнес развитие, представители на научни организации и на ректорските ръководства на някои от университетите в Пловдив. Поздравителни адреси бяха изпратили народният представител от  43-ото Народно събрание и член на Комисията по образованието и науката в НС Стоян Мирчев и заместник-изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции г-жа Маджиде Ахмедова.
ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В СПОРАЗУМЕНИЕТО
 „Милара Интернешънъл“ ООД е основана през 2006 г. в Пловдив. Производствената й база е една от най-модерните от този тип в България. Компанията има опит в производството на сложни механични части и компоненти за електрониката, роботиката, автомобилната, медицинската, оптичната, полупроводниковата и други индустрии. Фирмата е изпълнител по договори за инженеринг и производство на сложни механични и електронни продукти – създава роботи, системи за пълна автоматизация на производството, както и инженерингови решения за различни индустрии.
Разработените от „Милара Интернешънъл“ роботи от „Diamond“ серия за транспортиране на силициевите пластини представляват значителен инженерен напредък в дизайна и точността при позициониране по време на процеса на обработка на силициеви пластини. „Милара Интернешънъл“ ООД е изключителен представител за България на американската компания Milara Incorporated.
Китайската компания CRRC Corporation е най-големият доставчик в света на оборудване за железопътния транспорт, с най-пълни продуктови линии и водещи технологии. Основните предприятия на корпорацията покриват дейностите от типа „Research and Development” (изследване и развитие), проектиране, производство, ремонт, продажба, отдаване под наем и технически услуги за железопътните подвижни състави, градските железопътни транспортни превозни средства, инженерни машини, всички видове електрическо оборудване, електронно оборудване и части, електрически продукти и оборудване за опазване на околната среда, консултантски услуги, инвестиции в промишлеността и управлението, управление на активи, внос и износ.
CRRC има изградена производствена база и технологична платформа за оборудване на железопътния транспорт. Високоскоростните електрически мотриси, локомотивите с висока мощност,  железопътните вагони, градските железопътни превозни средства и други типични продукти на CRRC са на световно ниво. Те се адаптират към различна географска околна среда  и отговарят на разнообразните нужди на пазара. Високоскоростните електрически мотриси  се превърнаха във „визитна карта“  на китайския принос към световните постижения. Продукцията на CRRC се изнася в 102 страни и региони на шестте континента.
Филиалът на Техническия университет-София в Пловдив е основан преди 30 години. Днес висшето училище обучава студенти и докторанти в два факултета: по електроника и автоматика и по машиностроене и уредостроене. От създаването си през 1986 година досега вузът е обучил над 10 хиляди студенти. През последните 3 години академичното ръководство на ТУ – София, Филиал – Пловдив може да се похвали, че завършилите инженери се реализират  на 100% в индустрията на България, а част от тях работят и в чужбина, предимно в ЕС.
Техническият университет в Пловдив работи в партньорство с бизнеса и студентите имат шанса да се обучават в модерни лаборатории, оборудвани от български и международни компании, и да провеждат стажове и практики в базите на тези фирми. Една от тях е „Милара Интернешънъл“ ООД, която е оборудвала модерна лаборатория по роботика. Благодарение на успешното сътрудничество с индустрията студентите и преподавателите вече са създали множество високотехнологични продукти, а от 2012 г. възпитаниците на университета са на челни места в национални състезания по безпилотни летателни апарати и мобилни роботи. Филиалът е член на 6 клъстера.