Водещи българска и китайска компании сключиха споразумение за сътрудничество в Пловдив

Проектът има пълната подкрепа на Община Пловдив

Кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев присъства на подписването на споразумение между българската компания „Милара Интернешънъл“ ООД и Китайската корпорация CRRC. Двете страни ще си сътрудничат за иновации в областта на роботиката и железопътния транспорт, а съвместната им работа ще се осъществи в сътрудничество с Техническия университет – София, филиал Пловдив.

„Аз съм сигурен, че дейността на бъдещия научно-изследователския център ще доведе до едни добри резултати. Проектът има пълната подкрепа на Община Пловдив“, обяви кметът и допълни, че регионът е един от най-бързо развиващите се , което ще допринесе до успех на проекта. Иван Тотев припомни, че Пловдив поддържа тесни връзки с Китай на база на много съвместни реализирани проекти и е побратимен с град Шън Джън.

Днешното споразумение бе подписано от собственика на българската компания Красимир Петков и вицепрезидента на CRRC Янг Сиевей.

„Съвременния свят е преди всичко транспорт и комуникации и всичко останало обслужва тази линия на света. ЖП транспортът и роботиката е нещо, което действа в развитието на целия свят“, сподели ректорът на най-голения технически университет проф. дтн инж. Георги Михов
„Пловдив има история от над 1000 години, той е важен икономически център, с богато културно наследство и търговски връзки още от Римско време“, каза Янг Сиевей.

Той сърдечно благодари на кмета Иван Тотев за подкрепата.

„Милара интернешънъл“ е основана през 2006г. в Пловдив. Фирмата има опит в производството на сложни механични части и компоненти за електрониката, роботиката, автомобилната, медицинската, оптичната, полупроводниковата и други индустрии. Създава роботи и системи за пълна автоматизация на производството, както и инженерингови решения за сигурност на железопътния транспорт.

Китайската компания CRRC е най-големият доставчик в света на оборудване за железопътния транспорт с най-пълни продуктови линии и водещи технологии. Високоскоростните електрически мотриси, локомотивите с висока мощност, железопътните вагони, градските железопътни превозни средства и други типични продукти се адаптират към различна географска околна среда и отговарят на разнообразните нужди на пазара.

На днешното подписване присъстваха и Савина Петкова, председател на Общинския съвет, проф. дтн инж. Георги Михов, ректор на Техническия университет – София, проф. д-р инж. Въльо Николов, директор на технически университет – София, филиал Пловдив.