Министър Кралев присъства на откриването на младежки семинар „Младежки компетенции – младежко овластяване“

Събитието се организира от Асоциация за подпомагане на академичната общност, част от НМФ и в партньорство с ММС и финансовата подкрепа на Американското посолство

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев приветства участниците в Национален младежки семинар „Младежки компетенции – младежко овластяване“. Събитието се организира от Асоциация за подпомагане на академичната общност, част от Национален младежки форум и в партньорство с ММС и финансовата подкрепа на Американското посолство.
„Искам да благодаря на Национален младежки форум, Асоциация за подпомагане на академичната общност и Американското посолство за възможността да присъствам на откриването на този Национален младежки семинар. Пред Вас стои задачата да обсъдите много важни въпроси, свързани с това кой е носител на знанието и компетенциите, по какъв начин се придобиват компетенции, как може те да бъдат признати и след това използвани на практика. Бих желал обаче да отбележа нещо важно и принципно свързано с младежката политика и дейността на нашето министерство. Много е трудно да правиш политика, когато нямаш средства. Тук отчитаме една грешка и основен пропуск в организацията на работата с младежите. Отговорността за провеждането на младежките политики е в ММС, но парите са в образователното и социалното министерства. За това е много важно, когато през април се състави новото правителство този въпрос да бъде решен. Защото, за да може да се провежда адекватна политика трябва или парите да отидат там, където са отговорностите, или отговорностите да отидат там, където са парите“, заяви Кралев.
Министърът отново напомни, че ММС е успяло да увеличи бюджета си за младежки дейности през 2017 г. с 2 млн. лв. Така за следващата година ММС ще разполага с 3,2 млн. лв. за финансиране на младежки проекти. В момента се разработват две нови програми, които ще бъдат насочени към дейности за превенция на агресията и злоупотребата със забранени стимуланти и субстанции. Ще се популяризират и спортните дейности като алтернатива за свободното време на младите хора.
„Призовавам Ви да кандидатствате по новите програми, защото идеите, които сме получавали от младежките организации винаги са били добри. Тазгодишните проекти, които се кандидатствали по действащите програми са наистина много сериозни. Има обаче едни пропуск, който без ваше съдействие не може да бъде решен. В някои областни центрове няма младежки неправителствени организации или те не са активни и не си комуникират с министерството. За това призовавам Националния младежки форум, който има по-голяма обща представа как са структурирани младежките неправителствени организации в страната, да съдейства за решаването на този проблем“, каза още Кралев.
В края на своето изказване министърът призова младите хора да участват по-активно в политическия живот на страната.
„Където има млади хора, влезнали в изпълнителната и законодателната власт, има свежи идеи, модерно мислене и друг дух на работа. В момента Вие работите за Вашето бъдеще и за да оформите средата, в която живеете по начина, по който искате, трябва да участвате пряко в управлението на държавата. Да, неправителственият сектор е важен, аз също съм тръгнал оттам през 90-те години, но политиките и управлението на държавата се реализират чрез пряко участие в законодателната и изпълнителната власт“, завърши Кралев.
По време на семинара бе представено и Анкетно проучване на тема "От какво се интересуват младите хора в София и как прекарват свободното си време", проведено сред ученици в столичните училища. Видно от него предпочитани занимавания през свободното време за тях са срещи и социализация с приятели (68,7%), спортните занимания (41,8%), филми (34,1%) и интернет (30,3%). Предпочитани локации са домашната обстановка (48,4%), на открито в градска среда (37,1%), сред природата (36,1) и фитнес залата (28,6%). В допитването е дадена възможност за повече от 1 отговор и по тази причина сборът на процентите надхвърля 100.
Резултатите от проучването бяха обсъдени с участниците в семинара, които споделиха кои според тях са ключовите компетенции, които помагат за развитието на младите хора. Предстои изводите от проучването и акцентите, поставени по време на семинара да се обобщят и да се представят за приемане като официален документ пред Общото събрание на Националния младежки форум. След това НМФ ще ги сведе до вниманието на ресорните министерства.
В откриването на семинара участваха още културното аташе на Американското посолство Тами Палчиков, председателят на Национален младежки форум Александър Иванов и Лилия Еленкова – мениджър проекти на Асоциация за подпомагане на академичната общност.