Да помогнем на децата от Центровете за настаняване от семеен тип

В навечерието на Коледа и Нова година

Децата от Центровете настаняване от семеен тип се готвят за участие в Коледния базар в Добрич като изработват сувенири, картички и картини. Средствата от изготвените материали ще се използват за нуждите на възпитаниците. Те се нуждаят от памперси, пижами, екипи, постелъчен инвентар, почистващи препарати и дезинфектанти. И тази година по инициатива на фондация „Плюшено мече“, децата от центровете ще получат заявените от всяко дете подаръци.

На територията на Община град Добрич се предоставят 17 вида социални услуги. Една част от тях са за деца, а друга за възрастни. Услугите за деца се предоставят в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания 1,2,3,4 (ЦНСТДМУ) и Центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания 1,2,3 (ЦНСТДМБУ). Това са социални услуги от резидентен тип и предоставят 24 часова грижа в среда близка до семейната и подкрепа за самостоятелен начин на живот. В центъра децата и младежите получават необходимата им индивидуализирана грижа, подкрепа за личностно развитие и  изграждане на умения.

ЦНСТДМУ са разположени в самостоятелни къщи, чиито капацитет е по 14 деца/младежи с увреждания. Децата и младежите, които живеят в центровете са на различна възраст, пол, степен на увреждане и ниво на автономност. Към момента имаме настанени 50 потребители на социалната услуга

Приключи успешно деинституционализацията, децата бяха изведени от Дом за деца с умствена изостаналост в Крушари. Периода на адаптация приключи успешно, благодарение грижата на екип от добре обучени кадри. За тях се грижат 51 служители, които полагат денонощни грижи. Ползват се услугите на Дневен център за деца с увреждания „Надежда“, от където се извозват и до училище „Петър Берон“.

Община Добрич полага усилия за полагане на качествена грижа и осигуряване на безопасна и сигурна среда за живеене, в която децата да растат и да се развиват пълноценно.

От Община Добрич  призовават всички съграждани и граждански организации да бъдат  съпричастни и дарят  щастие на децата! Нека направим дните им по-добри за живот и по-красиви!

 Координати на Центровете за настаняване от семеен тип можете да намерите на сайта на Община Добрич dobrich.bg в рубриката „За Добрич“ и подрубриката   „Здравеопазване и социална политика“.