ГДБОП са идентифицирали 186 финансови мулета на територията на България

От началото на годината са предотвратени щети за близо 500 000 евро от подобен вид престъпна дейност

"Ежедневните активни действия на служителите на ГД „Борба с организираната престъпност” дадоха възможност за уличаването и на български граждани в извършването на киберпрестъпления. Оценките на Европол за работа ни по тази линия са блестящи”. Това заяви директорът на главната дирекция главен комисар Ивайло Спиридонов на брифинг днес по повод мащабни действия, проведени в периода 14-18 ноември на територията на 16 държави. Международната операция срещу финансовите мулета е координирана от Европол и Евроджъст.

Подробности за действията на българските правоохранителни органи предостави началникът на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ комисар Явор Колев. „Само в България в рамките на една седмица са задържани 12 души, а от началото на годината са установени 186 финансови мулета. В резултат на активната работа са предотвратени щети за държавата за 484 097 евро. Образуваните през годината досъдебни производства са 63”, уточни той и допълни, че общата сума на неправомерните транзакции от началото на годината в страната възлиза на около 4,3 млн. евро. В този смисъл комисар Колев бе категоричен, че стартиращата превантивна кампания, подкрепена както от Европол, така и от банковите институции, е много важна за предпазване на българските граждани от превръщането им в жертви или извършители на подобен вид сериозни финансови престъпления. Той припомни, че ГДБОП работи по противодействие на киберпрестъпленията от 2006 г., когато в България започнаха атаките срещу прохождащата тогава услуга интернет банкиране, и вече има редица успешни реализации, благодарение на които български граждани са били предадени на съд.
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова оповести, че в хода на международната операция правоохранителните органи в Европа са идентифицирали общо 580 финансови мулета и над 800 неправомерни транзакции. Тя поясни, че координираните действия са предприети в контекста на оперативния план на Европол. По отношение на стартиращата общоевропейска информационна кампания, инициирана от Европейския център по киберпрестъпност на Европол, Арнаудова уточни, че усилията получават подкрепата на Асоциацията на банките в България, както и на 17 от общо 27-те банкови институции в страната.
„Увеличава се интересът към кампанията за противодействие на престъпленията против финансовите интереси”, бе констатацията на главния секретар на Асоциацията Ирина Марцева. Тя даде висока оценка за работата на ГДБОП и прокуратурата по отношение на тази инициатива. „Добър знак за нас е, че кампанията, която се провежда за втори път, става все по-популярна и все повече държави и институции се присъединяват към нея - предишния път са били 8 държави, а сега вече са 16, много повече са и подкрепилите я банки и институции”, заяви Марцева.

Втората координирана европейска операция срещу финансови мулета доведе до арестуването на 178 души. В цяла Европа, 580 финансови мулета са били идентифицирани и правоохранителните органи са разпитали 380 заподозрени в хода на седмицата на действие (14-18 ноември 2016), с източени суми в общ размер около 23 милиона евро. Правоохранителните органи и съдебни власти от България, Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Молдова, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Обединеното Кралство, Украйна, Федералното бюро за разследване на САЩ и Сикрет Сървис участваха в международната операция, подкрепена от Европейския център по киберпрестъпност на Европол, Работната група по работа с киберпрестъпления (J-CAT), както и Евроджъст и Европейската банкова федерация.

Втората седмица на действие е продължение на проект, проведен в рамките на операционен план за действие срещу нерегламентирани плащания, извършени чрез киберпрестъпност. Тази приоритетна област е насочена към извършителите на измами, свързани с онлайн разплащателни средства.