Министър Кралев откри Световното първенство по самбо - bulgaria.utre.bg

Министър Кралев откри Световното първенство по самбо

11 ноември 2016, 20:36 | Bulgariautre
  • Снимка:
    ММС

Световното първенство по самбо е и етап от проекта „София Европейска столица на спорта 2018“

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри Световното първенство по самбо за мъже, жени и бойно самбо, което се провежда в столичната зала „Арена Армеец“ от 11 до 13 ноември. На официалното откриване на световното първенство присъстваха още кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът на Международната федерация по самбо (ФИАС) Василий Шестаков и президентът на Българската федерация по самбо доц. Румен Стоилов.

"Световното първенство по самбо е изключително важно събитие за развитието на този спорт в страната ни. През изминалите години нашите самбисти се утвърдиха сред най-добрите в света", каза министър Кралев. Той благодари на ФИАС в лицето на нейния президент Василий Шестаков, че са гласували доверие на БФ Самбо с домакинството на първенството. "Несъмнено това се дължи на добрата работа на нейния председател доц. Румен Стоилов", каза Кралев. Министърът връчи на председателя на българската федерация почетен плакет за 60-годишнината на самбото в България.

"С работата си Българската федерация по самбо привлича все повече почитатели и млади хора към този спорт, за което ги поздравявам", каза столичния кмет Йорданка Фандъкова. В словото си президентът на ФИАС Василий Шестаков посочи, че Международната федерация полага усилия самбото да бъде включено в олимпийските спортове. Той награди доц. Румен Стоилов с почетен медал за заслугите му за развитието на самбото.
В Световното първенство по самбо в София участват около 600 състезатели от 87 страни. България участва с пълни отбори. Имаме надежди за медали и световни титли, като в първенството ще участват едни от най-силните ни състезатели - Мария Оряшкова, Калина Стефанова,  Борис Борисов, Веселин Иванов, Тихомир Благовестов, Валентин Бенешев, Мариян Димитров и др. В първеснтвото участва и петкратният световен шампион по бойно самбо в кат. 57 кг Марко Косев, но в момента той има неизлекувана травма и ще му бъде трудно да защити 6-та титла.

България се състезава с Русия за отборната титла в бойното самбо.
С решение на Министерски съвет бяха отпуснати 150 000 лв. за организацията на Световното първенство по самбо, което е и етап от проекта „София Европейска столица на спорта 2018“.

 

МултимедияКоментари (1)

Потребител
Кирил
Успех на участниците и много медали
11 ноември, 22:05 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета