Могерини: Връзките на ЕС и САЩ са по-дълбоки от всяка промяна в политиката

Европейските лидери декларираха желание да продължат сътрудничеството си с Америка

ЕС и САЩ ще продължат съвместната си работа. Това написа в Туитър върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, което всъщност бе и първата й реакция на резултатите от американските президентски избори.

Както вече информирахме Доналд Тръмп надви Хилъри Клинтън. Въпреки изненадващия за мнозина вот, европейските лидери декларираха желание да продължат сътрудничеството със САЩ.

"Връзките на ЕС и САЩ са по-дълбоки от всяка промяна в политиката. Ще продължим да работим заедно, за да преоткрием силата на Европа", посочва Могерини.

Лидерът на френския Национален фронт Марин льо Пен също поздрави новия президент на САЩ и свободния американски народ чрез своя туитър акаунт.

"Трябва да уважаваме бъдещия президент на САЩ. Надявам се, че ще намерим начин да си сътрудничим”, каза председателят на ЕП Мартин Шулц пред радио "Европа 1".

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен пък заяви пред телевизия ARD, че е шокирана от резултатите на президентските избори в САЩ, сочещи победа за републиканеца Доналд Тръмп, предаде ТАСС.

"Резултатите от изборите за президент на САЩ са силен сигнал за Европа, която вече не знае какво може да очаква от Съединените щати", на дригия полюс е и председателят на фракцията на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер. "За нас посланието изглежда така: изискванията към Европа в близките години ще растат. Трябва да станем по-уверени и по-силни и да поемаме по-големи отговорности. Не знаем какво да очакваме в бъдеще от САЩ”, подчерта немският политик.