НАТО подкрепя идеята за европейска отбрана

Организацията укрепва присъствието си в Егейско и Средиземно море

Военните министри от НАТО са взели решение операцията в Егейско море да бъде удължена, както и до две седмици да започне нова операция в централната част от акваторията на Средиземно море. Това съобщи по време на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след приключването на двудневната министерска среща в Брюксел. 

Според Столтенберг операцията в Егейско море, насочена към пресичането на незаконното преминаване на бежанци в Европа, е доказала своите практически и политически ползи. От практическа гледна точка има добро впечатление за съществен спад в незаконните плавания в открито море, а от политическа е укрепен диалогът между Гърция и Турция. Новата операция в Средиземно море ще се нарича „Морски страж“. Тя ще бъде предприета като спомагателна на военноморската операция на ЕС „София“. Генералният секретар отбеляза, че Анкара и Атина вече са заявили своята готовност да предоставят плавателни съдове и разузнавателни самолети. Очаква се през декември да бъдат представени практическите стъпки към повишено сътрудничество с ЕС. 

Йенс Столтенберг заяви, че е готов да даде подкрепа на идеята за европейска отбрана. Той е обсъдил този въпрос по време на брифинга – “Вярвам, че европейската отбрана може да бъде укрепена, без да преповтаря дейността на НАТО. Нямаме желание да се състезаваме сами със себе си. Силната европейска отбрана ще укрепи НАТО с повече възможности, със съгласуване и с по-добро използване на средствата. Не става дума за европейска армия, нито ЕС да припокрива структурата на НАТО. Вярвам, че по-силна Европа ще е от полза за силата на НАТО“, коментира Столтенберг. 

Обособяването на обща европейска отбрана е идея, която вече намира място сред приоритетите на Европейската комисия, представени Жан-Клод Юнкер през септември пред Европейския парламент. Досега срещу идеята беше Великобритания, чието мнение изгуби тежест след Брекзит.