Йенс Столтенберг: България е високо ценен съюзник на НАТО

Важно е всички съюзници да изпълняват ангажиментите и обещанията си, заяви генералният секретар

България е високо ценен съюзник на НАТО. Това каза на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата си с президента Росен Плевнелиев, предаде „Фокус”.

"България е един ценен член на Алианса. Изправени сме пред много различни предизвикателства. Това я прави един ключов съюзник. Оценявам високо тази възможност да получа актуална информация как може да се изправите пред тези предизвикателства. Ето защо обсъдихме различни заплахи за сигурността и се договорихме, че НАТО трябва да остане силен Алианс", заяви Столтенберг. 

"Споразумяхме се за Плана за готовност за действие, за да реагираме от всички посоки. Изпълнението му е най-висок приоритет за нас", допълни Столтенберг. По думите му, България има важна роля в този аспект. "Всички мерки, които предприема НАТО са защитни. По-голямата готовност изисква ресурси. Ето защо обсъждахме да инвестираме повече с разсрастването на нашата икономика", каза още Йенс Столтенберг.

"Винаги ще правим това, което е нужно, за да можем да защитим всичките си съюзници при нужда. За да инвестираме в отбрана, това е предизвикателство за всички нас. Сигурността е важна и е предпоставка за нашата свобода", заяви Стотенберг. 

По думите му е важно всички съюзници да изпълняват ангажиментите и обещанията си, а именно да спрем да намаляваме бюджета за отбрана. "Получих уверението на президента, че България ще увеличи разходите за отбрана от следващата есен. Убеден съм, че България ще изпълни своите ангажименти, както всички 28 членки решихме", каза още Йенс Столтенберг.