Продължава срещата на върха в Брюксел

Доналд Туск: Ясно е, че стратегията на Русия е да отслаби ЕС

В Брюксел продължава срещата на върха. Стратегията на Русия е да отслаби Европейския съюз. Това заяви след края на първия ден от срещата на върха председателят на Европейския съвет Доналд Туск. На продължилото до късно снощи заседание лидерите обсъдиха миграцията и отношенията с Русия. Днес водеща тема ще бъде споразумението за свободна търговия с Канада.

Лидерите на 28-те страни са обсъдили действията на Русия - нарушаване на въздушно пространство, информационни кампании, кибераатаки, намеса в политическите процеси в ЕС, хибридни инструменти на Балканите до развитието на разследването на катастрофата с малайзиския самолет.

"Ясно е, че стратегията на Русия е да отслаби ЕС", заяви Доналд Туск - председател на Европейския съвет. "Имаме трезв поглед върху реалността и не храним илюзии. Засилване на напрежението с Русия не е наша цел, ние просто реагираме на стъпки, предприети от Русия. Разбира се, винаги сме готови да започнем диалог, но няма да направим компромис с нашите ценности. Ето защо лидерите решиха да запазят курса и да запазят единството на ЕС."

В заключението след края на първия ден европейските лидери осъдиха остро атаките на сирийския режим и неговите съюзници, най-вече Русия, срещу цивилни в Алепо. Лидерите на страните-членки обсъждат всички възможности, ако престъпленията в Сирия продължат, пише още в заключението. По темата миграция - фокусът беше за ограничаване на натискът по централно-средиземноморския маршрут.

След срещата Доналд Туск отхвърли идеята на Вишеградската четворка за еластична солидарност за справяне с мигрантската криза. През цялото време дискусиите на тема Русия и миграция бяха съпровождани от трескави преговори за постигане на единодушие за търговското споразумение с Канада, след съпротивата на френскоговорящия регион в Белгия - Валония. За да се постигне консенсус в последната минута Еврокомисията излезе с предложение за валонци и беше свикан извънредно заседание на посланиците на страните-членки, но безуспешно.

"Не можах да присъствам на цялата среща, защото бях ангажиран с дискусии както с Канада, така и с валонското правителство. Усилията ни ще продължат и след тази нощ. Но аз настоявам, че ние имаме нужда от това търговско споразумение. Ако не успеем да подпишем договора с Канада, не виждам как ще е възможно да постигнем търговски споразумения с други части на света, коментира Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: "

За да предостави цялата информация по сложния договор в Брюксел ще пристигне канадския министър по търговията. Днес европейските лидери продължават дискусиите по канадското споразумние.