Днес започва срещата на върха в Брюксел

Очаква се да бъдат обсъдени темите миграция, търговски въпроси, други глобални и икономически въпроси, както и отношенията между ЕС и Русия

Днес започва срещата на върха в Брюксел. Това е първото заседание на страните членки на Европейския съюз от новия политически сезон. На срещата ще присъства премиерът Бойко Борисов. Очаква се да бъдат обсъдени темите миграция, търговски въпроси, други глобални и икономически въпроси, както и отношенията между ЕС и Русия.

В частта „Търговски въпроси“ акцент ще бъде посветен върху продължаващите преговори по споразуменията за свободна търговия със САЩ и Япония, както и по Всеобхватното търговско и икономически споразумение с Канада. Припомняме Ви, че на Министерски съвет се взе решение България да не подкрепи подписването на СЕТА, без наличието на необратими гаранции от страна на канадското правителство за падането на визите на всички български граждани. Само такъв подход би позволил на България да се възползва равноправно от постигнатите договорености, а българските икономически субекти да бъдат конкурентни на останалите от държавите-членки и от Канада.

Европейският съвет ще обсъди също ратификацията на Споразумението от Париж за борба с климатичните промени, прилагането на стратегии за завършването на Единния пазар до 2018 г. и постигането на съгласие в Съвета по предложението на ЕК за обновения Европейски фонд за стратегически инвестиции.

В дневния ред на Европейския съвет е включено и провеждането на всеобхватен дебат по отношенията между ЕС и Русия в контекста на петте принципа, приети със заключение от Съвет „Външни работи“ през м. март 2016 г.