Зам.-министър Цвятко Георгиев проведе среща с делегация от Министерството на обществената сигурност на Китай

Повод за визитата бе провеждането на преговори с „Пътна полиция“ на ГДНП по проект на Споразумение за взаимно признаване и подмяна на СУМПС

Срещата с делегация от Министерството на обществената сигурност на Китай, водена от г-н Ли Дзиенпин, заместник-генерален директор на Дирекция „Контрол на движението“, бе проведена днес в сградата на вътрешното министерство. Повод за визитата бе провеждането на преговори с ръководството на отдел „Пътна полиция“ на ГДНП по проект на Споразумение за взаимно признаване и подмяна на СУМПС, предоставен на китайската страна в края на м г.

В хода на разговорите зам.-министър Цвятко Георгиев изрази задоволство от активизирането на контактите между ръководствата на двете министерства от началото на 2016 г. Той припомни успешната официална визита в Пекин на Румяна Бъчварова, заместник министър-председател и министър на вътрешните работи, в рамките на която бе подписано междуправителствено споразумение за сътрудничество в превенцията и борбата с престъпността. В отговор г-н Ли Дзиенпин благодари за топлото гостоприемство и подчерта важността на осъществените контакти на високо равнище. Подкрепи позицията на българската страна, че междуправителственото споразумение е важна стъпка към успешния двустранен обмен и увери, че в най-скоро време Китай ще изпрати нота по дипломатически път за приключване на вътрешните процедури за неговото влизане в сила.

Двете страни изразиха увереност, че в края на предстоящите преговори проектът на Споразумение за взаимно признаване и подмяна на СУМПС ще бъде готов за процедурите по вътрешно съгласуване. Споделено беше виждането, че неговото подписване ще е от взаимна практическа полза за гражданите на двете страни.