Китайците - желаните имигранти в Унгария

От три години чужденци могат да получат безсрочни визи, ако закупят държавни облигации

Унгария може да е недружелюбна към имигрантите, но това не се отнася за заможните китайци, които искат да живеят там, информира БНТ. От три години чужденци могат да получат безсрочни визи, ако закупят държавни облигации. Оказва се, че около 10 хиляди китайци са се възползвали от тази схема. А в унгарската хазна са влезли над 1 милион евро.

Те не се оплакват от живота в Унгария. Казват че им харесват спокойствието и образованието в европейската страна.

Ян Дин: "В Китай замърсяването е голямо, градовете се разрастват толкова бързо, че е трудно да осигуриш образованието, което искаш за детето си. А аз искам детето ми да живее в по-добра среда, да има по-добро образование като това в Унгария.

Ян Дин е от Пекин. Продал жилището си в китайската столица и си купил облигация за 300 000 евро. Срещу нея семейството на Дин получило правото да живее в Унгария пет години. Освен това трябвало да платят комисиона от 50 хиляди евро на агенцията, уредила сделката.

Ян Дин: "Китайските мигранти са различни. Те имат спестявания в Китай, имущество, затова имат и очаквания. Това е различна демографска група. Не се съмнявам, че унгарското правителство вижда разликата. Всичко тук е положително, не ни се случва нищо лошо".

Дъщерята на Дин е записана в местно училище. Казва, че там се чувства добре. Повечето мигранти от Китай са предприемчиви, обяснява Ян Дин. Те лесно се адаптират към живота в Унгария и успяват да създадат бизнес. В повечето случаи той е успешен.

Чжан Цзинцзюн: "В Унгария съм от 20 години. Минахме по обичайния път - с дрехи, обувки и вече сме много навътре в този бизнес. С новите хора идват и нови идеи".

Ян Дин живее вече година в Унгария. Има консултантска фирма. Помага на мигрантите от Китай със съвети къде и как да инвестират парите си.

След четири години унгарските власти ще му върнат сумата от 300 хиляди, които е платил за облигацията. И тогава той и семейството му ще получат безсрочни визи за пребиваване в страната.