Григор Димитров се класира за полуфиналите на турнира в китайския град Чънду

Турнирът е от сериите ATP 250 и е с награден фонд 947 735 долара.

Поставеният под номер 3 българин победи Диего Шварцман с 4:6, 6:4, 6:3 след малко повече от два часа игра и взе реванш от аржентинеца за загубения финал в Истанбул този сезон, съобщи БФТенис.

Димитров допусна пробив в петия гейм, а след това Шварцман удържа преднината си до края на първия сет. Във втората част аржентинецът поведе с 4:2, но със серия от шест поредни гейма за Димитров, който изравни резултата в сетовете и поведе с 2:0 в решаващата трета част. Последва нова размяна на пробиви, след която българинът дръпна с 4:1 и до края нямаше проблеми. С успеха си той заслужи 42 470 долара и 90 точки за световната ранглиста, в която в момента заема 21-ото място. От следващата седмица той ще се завърне в топ 20. Следващият му съперник ще бъде Доминик Тийм (Австрия) или Алберт Рамос-Виньолас (Испания).

Сесил Каратанчева приключи участието си на турнира в Лас Вегас, САЩ с награден фонд 50 000 долара във втори кръг. Тя отстъпи с 0:6, 6:7(5) пред представителката на домакините Тейлър Таунсенд. В тайбрека във втория сет Каратанчева изоставаше с 2:5, но успя да изравни до 5:5. След това обаче Таунсенд си взе подаването за 6:5, а двойна грешка на българката означаваше и мач в полза на американката. Така българката, която е 234-та в класацията на WTA, взе 760 долара от наградния фонд и 8 точки за световната ранглиста.

Шампионката на България по тенис Джулия Терзийска пък отпадна на полуфиналите на турнира на твърди кортове в Роухемптън (Великобритания) с награден фонд 10 хиляди долара. Поставената под номер 1 българка загуби от състезаващата се за САЩ московчанка Даша Иванова с 6:7(8), 3:6 за 84 минути. Тя пропусна три сетбола в тайбрека на първата част при 6:5, 7:6 и 8:7 точки. Във втората част изоставаше с 1:4 гейма и това се оказа решаващо за изхода на срещата. Терзийска си тръгва с 4 точки за световната ранглиста и 490 долара.

Александрина Найденова не успя да премине полуфиналите в Хуа Хин (Тайланд) с награден фонд 25 хиляди долара. Поставената под номер 4 българка загуби от седмата в схемата представителка на домакините Нича Лертпитаксинчан с 6:4, 1:6, 4:6 след почти два часа игра. Найденова имаше аванс от 4:2 гейма в решаващия трети сет, но допусна обрат. За представянето си тя заслужи 18 точки за световната ранглиста и 1144 долара.