Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ): Прекратяването на трафика на деца - приоритет в отношенията между ЕС и Хаити

Мария Габриел от ЕНП/ГЕРБ откри конференцията с представянето на данни, според които 32 000 деца в Хаити се намират в 760 сиропиталища. Около 80% от тях в действителност не са сираци

Зам.-председателят на Групата на ЕНП и член на Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС Мария Габриел организира конференция в Европейския парламент „ЕС в подкрепа на усилията на Хаити за борба с трафика на деца“, която събра делегация от Хаити, представители на европейските институции и на гражданското общество за дебат относно връзката между институционализацията и трафика на деца. Конференцията се реализира в партньорство с италианския евродепутат Сесил Киенге и международната неправителствена организация „Лумос“, активна в борбата срещу трафика на деца в Хаити. Работата на Лумос показва, че все повече деца в домове за сираци стават жертви на трафик на хора.
 
Мария Габриел от ЕНП/ГЕРБ откри конференцията с представянето на данни, според които 32 000 деца в Хаити се намират в 760 сиропиталища. Около 80% от тях в действителност не са сираци. Освен това, само 15% от тези домове са официално регистрирани. „Тези цифри илюстрират огромното страдание на хиляди деца в Хаити. Това е загуба за бъдещето на страна, чието развитие все е още несигурно с оглед серията от политически и икономически катаклизми и природни бедствия“,  заяви Мария Габриел.
 
Министърът на труда и социалните въпроси на Хаити Жан-Рене Никола отбеляза ангажимента на правителството за борба с трафика на хора. Като основни причини за трафика на хора той посочи бедността, социалната изолация и социално-икономическите неравенства. Министърът апелира за допълнително засилване на сътрудничеството между ЕС и Хаити именно в тези ключови области.

Главният изпълнителен директор на „Лумос“ Жоржет Мулайер подчерта необходимостта от по-тясно сътрудничество между неправителствените организации, властите в Хаити и международни донори, в това число ЕС. Началникът на отдела за развитие на сътрудничеството с Латинска Америка и Карибските страни в Европейската комисия потвърди важността от изграждане на цялостен подход по отношение трафика на хора и институционализацията, особено в случая на Хаити, където изграждането на държавни структури е приоритет за ЕС.
 
„Правата на човека и развитието са в основата на партньорството между ЕС и страните от Африка, Карибите и Тихия океан, част от които е и Хаити. Трафикът на деца е сериозно нарушение на правата на човека и пречка за развитието на страната. Прекратяването на трафика на деца следва да  бъде приоритет в отношенията между ЕС и Хаити“, призова в заключение зам.-председателят на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в нея Мария Габриел.