Резерват "Сребърна" е номиниран пред ЮНЕСКО за Биосферен парк

Добруджанци

20-09-2016, 17:12

Снимка:

wikimedia.org

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проектът за биосферен парк в Странджа пред финал

Силистренската община е подготвила документацията

Националният комитет по Програмата "Човекът и биосферата" номинира Поддържан резерват "Сребърна" за Биосферен парк пред ЮНЕСКО, съобщиха от Силистренската община.
Това е станало на състояло се днес в МОСВ работно заседание на Националния комитет с участието на кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов и заместник-кмета по хуманитарни дейности Денка Михайлова.
На заседанието са представени резултатите по проект "Подготовка на процеса на ревизия на мрежата от биосферни резервати в България" на Българска фондация "Биоразнообразие" и три номинации за съвместяване на биосферни резервати от "старо" поколение с изискванията на Севилската стратегия и обявяването им като съвременни биосферени паркове. Номинациите са за Биосферен парк в района на Национален парк "Централен Балкан", Биосферен парк в района на резерват "Червената стена" и Биосферен парк в района на поддържан резерват "Сребърна".
Силистренската община, съвместно с РИОСВ - Русе и Българската фондация "Биоразнообразие", е подготвила документацията за номиниране и е провела работни срещи със заинтересованите страни и представители на гражданското общество. Със свое решение Общинският съвет в Силистра е дал съгласие за присъединяване на територията на Силистренската община към "външна преходна зона" на потенциален биосферен парк "Сребърна", обявен по Програмата "Човекът и биосферата" на ЮНЕСКО.
На заседание на Националния комитет от 24.03. 2016 г. е взето решение в срок до 30 септември 2016 г. държавата да представи в Секретариата на ЮНЕСКО номинациите за съвместяване на свои биосферни резервати от "стар" тип със съвременните изисквания, както и пътна карта с приоритетни действия, които да подпомогнат България да изпълни препоръките на Междуправителствения координационен съвет и да изгради мрежа от биосферни паркове, отговарящи на изискванията на Програмата "Човекът и биосферата".
На заседание днес Националният комитет е решил номинацията на Поддържан резерват "Сребърна" като Биосферен парк да бъде изпратена в Секретариата на ЮНЕСКО. Кметът на Силистренската община д-р Юлиян Найденов е подписал номинационния формуляр за Биосферен парк "Сребърна", се казва в съобщението от Силистренската община.