Проектът за биосферен парк в Странджа пред финал

Архив Бургас

12-03-2012, 15:59

Снимка:

Дарикнюз

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Специалистите очакват реален резултат през идната 2013 година.

Почти пред финал е изпълнението на двугодишния проект за опазване на биоразнообразието и местното развитие в Странджа и превръщането й в биосферен парк от ново поколение.

Еколози от БФ “Биоразнообразие“ в партньорство с Дирекцията на ПП “Странджа“ работят по програмата, чиято цел е да постигне хармония между местните и природата там.

„Искаме да покажем на хората как защитените зони могат да бъдат в тяхна полза и да извличат природните дадености съобразно екоизискванията. Работим по прилагането на една обща стратегия за съвместно управление на територията, която да е в синхрон и със Севилската стратегия за биосферните резервати и паркове. Също така залагаме на развитието на един устойчив бизнес климат като селски, еко и велотуризъм“, обяснява Адриана Андреева от „Биоразнообразие“. 

Уникалната природа в Странджа и съчетанието на крайбрежие с гора е притегателна за много наши и чужди туристи.

Обособяването на биосферния парк би отворило редица възможности основно за местното население, смятат авторите на проекта.

Той се реализира с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и е на стойност близо 520 хил евро.

Реален резултат от работата по него се очаква през идната 2013 година.