Борисов коментира остро скандалното изказване на руския депутат Пьотр Толстой

Политика

20-09-2016, 13:16

Снимка:

профил facebook

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Т.Петкова: Търсим решение за реакторите на АЕЦ Белене

Държавна помощ за НЕК заради АЕЦ "Белене"

Премиерът Бойко Борисов направи остър коментар по повод изказването на руския депутат Пьотр Толстой, който в неделя заяви, че Русия може да "купи" България, тъй като вече е купила половината ни Черноморие. Преди това пък министрите поискаха външно министерство да излезе с официална декларация за скандала.
Бойко Борисов, министър-председател: Хич да не сме част от ЕС, ние сме си България от 1300 и колко години и сме удържали да сме си България, и сме си удържали никой да не ни купи. Да, предатели много има в историята и ние плащаме за подобно предателство. Но отново показваме,че ние изпълняваме своите законови ангажименти.

Днес на заседанието на Министерския съвет с министрите обсъдихме ситуацията, породена след решението на Арбитражния съд в Женева във връзка с проекта за АЕЦ „Белене”. Правителството ще внесе предложение в Народното събрание да бъдат отпуснати средства от държавния бюджет за разплащането на НЕК за АЕЦ „Белене“. Проектът за атомната централа е стартирал през 2004-2005 г. НЕК е поръчала оборудване независимо от това, че няма договор, че няма яснота как ще се финансира целият проект, каква ще бъде крайната цена, на кого ще се продава произведената енергия и на каква цена, т.е. без да е налице каквато и да е икономическа обоснованост на проекта. През юни 2016 г. международният Арбитражен съд осъди НЕК да заплати поръчаните реактори. Сумата, която трябва се плати, до момента с лихвите е 628 957 596 евро. Ако до края на годината НЕК не се издължи - сумата ще достигне 646 230 132 евро. Заради абсолютно корупционни сделки навремето, милиарди се заделят за подобни провалени проекти вместо за социални дейности. Предишни правителства са се надпреварвали да сключват договори без да имат пари. Нека онези, които не спират да говорят, че сме най-бедните, да се замислят, че сме събрали 2,5 млрд. лв. да разплатим за подобни проекти в посока Москва и Вашингтон и да имат предвид, че бюджетът на министерства като това на културата е около 100 млн. лв. на година, а на спортното - дори по-малко. Никога не трябва да се допускат повече такива хора да правят такива проекти, защото плащанията са страховити след това.

Публикувахте от Бойко Борисов в 20 септември 2016 г.