Държавна помощ за НЕК заради АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова обясни, че погасяването на дълга е задължително, тъй като всеки ден просрочване води до натрупване на нови лихви

Правителството отпуска милиард и 200 млн. лева помощ на Националната електрическа компания, с които да погаси задължението си към "Атомстройекспорт" за произведените 2 реактора за АЕЦ "Белене". Това реши кабинетът на днешното си заседание, съобщава БНТ.

България беше осъдена от международния арбитраж в Женева да плати цялото оборудване, плюс лихви, на руската компания. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че погасяването на дълга е задължително, тъй като всеки ден просрочване води до натрупване на нови лихви и има реална опасност НЕК да изпадне в несъстоятелност.

"Ако този дълг по това международно арбитражно решение не бъде платен, то тогава съществуват няколко основни рискове. Първият и най-съществен риск е свързан с трупането на лихви, които са в размер на 324 хил. лв. на ден. Т.е. на всеки три дни по сметката на НЕК се трупат по 1 млн. лева разходи за лихви. Отделно от това съществува много сериозна опасност "Атомстройекспорт" да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност. Това означава два други риска, които възникват. От една страна обявяването на НЕК в несъстоятелност автоматично ще стане причини задълженията, които Българския енергиен холдинг има съответно по двете облигации, изтеглени през 2013-а и 2016-а да станат предсрочно изискуеми. Сами разбирате, че това ще постави под риск цялата енергийна система на страната и нашата енергийна сигурност", каза Теменужка Петкова, министър на енергетиката.