Християндемократите на канцлера Ангела Меркел загубиха изборите в Берлин

Изборите минаха при висока активност – близо 70 на сто от имащите право на глас са отишли до изборните урни

Крайнодесните популисти успяха да постигнат още една победа на местните избори в Германия. В Берлин те спечелиха над 13% от гласовете. Победител са управляващите и досега социалдемократи.

 

Като големият губещ на изборите в Берлин се очертават християндемократите на канцлера Ангела Меркел. Те остават втората по сила партия в провинцията, но вероятността отново да са в управляваща коалиция не е голяма.

Нито една партия няма достатъчно гласове, за да състави сама правителство. За това не стига и съюз от две партии, така че ще се върви към тройна коалиция. ГСДП спечелиха 21 процента от гласовете, ХДС – 17,5%, зелените и левицата са с почти равен брой гласове – по 16,5%.

Големият победител за пореден път са крайнодесните популисти от „Алтернатива за Германия“. За тях са гласували и избирателите, предпочели да дадат вота си с писмо. След преброяване на писмата резултатът за "Алтернатива за Германия" се качи от 11% на 13%, според някои прогнози те ще достигнат дори 17% от гласовете. "Алтернатива за Германия" е привлякла на своя страна гласоподаватели от ХДС и ГСДП, които от една страна искат повече социална сигурност, от друга са против бежанската политика на правителството.

Изборите минаха при висока активност – близо 70 на сто от имащите право на глас са отишли до изборните урни.