Германия против нова интеграция в ЕС на този етап

Доникъде няма да се стигне, ако започнат дълги и сложни преговори за промяна в договорите на ЕС

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че в ЕС липсва сплотеност, за да се предприемат нови големи интеграционни стъпки, след като Великобритания гласува да напусне съюза. Но той също призова срещу усилия, които могат да доведат до разбутване на сегашната структура на Общността, цитиран от Ройтерс.

Щайнмайер изтъкна след среща с датския си колега, че доникъде няма да се стигне, ако започнат дълги и сложни преговори за промяна в договорите на ЕС.

Нямаме необходимата власт, за да предприемем тази следваща голяма интеграционна стъпка след гласуването във Великобритания и като се вземе под внимание всичко това, което чуваме от други страни членки на ЕС, изтъкна той.

Вместо това, по думите му, страните членки на ЕС трябва да се фокусират върху тези области, които будят най-много безпокойство – миграцията, високата младежка безработица и сигурността – и където ЕС се провали в миналото да се постигне споразумение.

Датският външен министър Кристиан Йенсен заяви, че е съгласен, че сега не е времето за задълбочаване на интеграцията заради скептицизма в съюза.

Не искаме да имаме ЕС, който предприема огромна крачка към интеграция точно сега. Вместо повече интеграция ние искаме по-добра интеграция, добави той.

Например, според Йенсен, лидерите на ЕС отдавна разговарят за създаване на енергиен съюз, но няма конкретни стъпки в тази посока.