ММС предаде лидерската жълта фланелка от Европейската седмица на спорта на Европейската седмица на мобилността

„Европейската седмица на спорта“ е инициатива на Европейската комисия и се организира за втора поредна година в 31 държави от Стария континент

Заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков предаде жълтата фланелка от Европейската седмица на спорта #BeActive на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, чието ведомство е координатор на стартиращата днес Европейската седмица на мобилността (16-22 септември).
Жълта фланелка, която е символ на лидерството в колоезденето получиха още ръкoвoдитeлят нa Пpeдcтaвитeлcтвoтo нa Евpoпeйcкaтa кoмиcия y нac Огнян Злaтeв и директорът на дирекция „Маркетинг и стопанска дейност“ в Центъра за градска мобилност Методи Аврамов.
„Хиляди деца се включиха в Европейската седмица на спорта, откриха любимите си спортове и показаха колко важно е да живеем активно. Обединяването на нашата инициатива с Европейската седмица на мобилността показва добрата координация между институциите. За това използвам случая да призова всички шофьори да спазват правилата за движение и да бъдат изключително внимателни на пътя. А когато е възможно, слезте от колите си и се предвижвайте с колело. Защото така се грижите както за собственото си здраве, така и за чистота на природата ни“, заяви заместник-министър Марков.
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева също призова велосипедът да се използва възможно най-много като транспортно средство.
„За мен е чест и радост да поема щафетата от колегите от Министерството на спорта. 28 общини вече се включиха в Седмицата на мобилността. Велосипедното придвижване има връзка със спорта и с опазването на околната среда“, каза министър Василева. 321 млн. лв са инвестирани чрез Оперативна програма "Околна среда 2007-2013" в подобряването на транспорта в страната, уточни тя.
След официалното откриване заместник-министър Марков и едно от лицата на Европейската седмица на спорта Тереза Маринова поведоха велопоход, в който се включиха още ръкoвoдитeлят нa Пpeдcтaвитeлcтвoтo нa Евpoпeйcкaтa кoмиcия y нac Огнян Злaтeв, заместник-председателят на Държавната агенция за закрила на детето Велина Белева, кметовете на район Студентски и район „Изгрев“ Димитър Дилчев и Цветомир Жеков, помощник-ректорът на НСА Кирил Андонов, мотористът Ангел Караньотов и студенти от Академията.
След края на велопохода дрифт състезателят Александър Язов и Димитър Илиев направиха демонстрация и запознаха децата с правилата за безопасно шофиране и поведение на пътя.
На събитието присъстваха още ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев и изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Христиан Петров.
По-рано през деня Тити Папазов също се включи в Европейската седмица на спорта в Софийското метро като мотивира гражданите да бъдат активни.
„Европейската седмица на спорта“ е инициатива на Европейската комисия и се организира за втора поредна година в 31 държави от Стария континент. Проектът в България е съфинансиран по Програма „Еразъм+“ на Европейския съюз. Целта на инициативата е да се насърчат всички хора, без значение от тяхната възраст, занимание и спортни умения, да бъдат физически активни.