Красен Кралев на откриването на #BeActive във Варна: В основата на успехите в елитния спорт е работата с децата и подрастващите

Българският спортен тотализатор също се включва в инициативата с кампания „Даваме повече - #BeActive“ в училища в страната

„В основата на успехите в елитния спорт е работата с децата и подрастващите. Обикновено публичното внимание е фокусирано върху представянето на елитните спортисти, но без развитие на масовия спорт няма да има успехи“, това заяви на представянето на инициативата на Европейската комисия „Европейска седмица на спорта“ #BeActive във Варна министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Варна е един от градовете партньори на Министерството на младежта и спорта в организирането на събития за популяризиране на масовия спорт и физическата активност в „Европейската седмица на спорта“, която се провежда в България от 10 до 17 септември. В представянето на инициативата участваха още областният управител на Варна Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних и зам.-кметът на морската столица Коста Базитов. Във Варна, като част от общоевропейската инициатива на спорта днес се провеждат множество демонстрации по различни видове спорт и лекоатлетически крос „Аспарухово“.
    Повече от 100 000 души са се включили пряко в събитията от Европейската седмица на спорта в България до този момент, обяви министър Кралев. Планираните мероприятия в 10-те града, в които се провежда инициативата са близо 50, но към нея се присъединяват и други градове с допълнителни събития.
    „Само с работа на институциите няма как да приобщим повече деца към спорта, необходимо е съдействие от страна на родители и преподаватели. Трябва да приемем тази идея, като национална кауза, защото спортът носи не само здраве, той изгражда децата като личности, учи ги да се борят, учи ги на феърплей и толерантност“, добави министър Кралев. Той обърна специално внимание на спорта за деца и хора с увреждания. По думите му основната идея на този спорт е не печеленето на медали, а да бъдат осигурени възможности за спортуване на колкото се може повече хора с увреждания. „По наши данни 30% от хората с увреждания не излизат от домовете си, а само 2-3% от тях практикуват някакъв спорт. Причините за това са, че няма достъп до голяма част от спортните съоръжения, а и много малко клубове развиват спорт за хора с увреждания“, каза Красен Кралев. Той отбеляза усилията на ММС да промени системата на финансиране на спорта за хора с увреждания. През 2016 г. бюджетът за тези програми е завишен с около 15%, а финансиране за работа за хора с увреждания за първи път получиха федерацията по баскетбол, федерацията по канадска борба, федерацията по гребане и федерацията по конен спорт. През 2016 г. ММС отпусна средства в размер на 100 000 лв. за закупуване на инвалидни колички за баскетбол и през тази година във Варна се проведе за първи път първенство по баскетбол в инвалидни колички.
    Българският спортен тотализатор също ще се включи в инициативата #BeActive с кампания „Даваме повече“. От края на месец септември до март 2017 г. в училища в цялата страна с учениците от 9, 10, 11 и 12 клас ще бъдат проведени увлекателни беседи с участието на известни спортисти и лица от шоубизнеса за ползата от спортуването и здравословния начин на живот.
    Община Варна планира да изгради 100 нови спортни площадки, които ще включват фитнеси на открито, като по този начин се надява да приобщи още повече жители на града към спорта, обяви кмета на Варна Иван Портних. Той заяви подкрепата на общината за националната политика за насърчаване на масовия спорт. Варна ще кандидатства за Европейски град на спорта през 2019 г. посочи още Иван Портних.
    „Варна е единственият град в България, в който общината предоставя цялата си база за безвъзмездно ползване от спортните клубове“, припомни министър Кралев. Той посочи морската столица и като пример за отношение към спорта за хора с увреждания.

Днес във Варна заедно с кмета Иван Портних и областния управител Стоян Пасев открихме Европейската седмица на спорта...

Публикувахте от Krassen Kralev в 16 септември 2016 г.