Красен Кралев: Нашата цел е спортът да бъде достъпен за всички

Мисия Бургас

15-09-2016, 18:15

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Красен Кралев: Свързвам Бургас с морето и Георги Костадинов

Стотици младежи и хора с увреждания се включиха в Европейската седмица на спорта

Създаването на подходящи условия хората в неравностойно положение да имат възможност да спортуват, е приоритет за държавата, заяви в Бургас министърът на спорта Красен Кралев, където откри Европейската седмица на спорта. Инициативата събра стотици ентусиасти,учиници, деца в неравностойно социално положение и хора с увреждания. 

Той допълни, че целта на министерството не е само борба за високи спортни постижения и стремеж към завоюване на златни медали, но най-вече хората, които имат потребност да спортуват, тези със специални нужди и с увреждания да имат възможност да получа  условия за това. 

"През настоящата година бюджета, който отделяме за спорт  за хора в неравностойно положение е завишен с около 15%, а проектите са за над 1, 5 млн. лв. Много от федерациите, които до сега не са получавали финансиране,  получиха подкрепа за своята дейност, при работа с хора в неравностойно положение. Сега в Закона е залегнал,  в специална глава създаването на Български параолимпийски комитет, който ще се занимава основно с грижите за спортистите в неравностойно положение и смятам, че е изключително важно да обърнем внимание на цялото общество, на всички общини, на всички държавни институции за да могат спортните съоръжения да бъдат достъпни за хората с увреждания", каза още министър Кралев, при отркриването на националните спортни състезания "Воля за спорт". Събитието се проведе в най-големия жилищен комплекс в Бургас.  

Хората с увреждания играха баскетбол, тенис на маса, бадминтон и шах. Други рисуваха, а за настроението им се погрижи Искрен Пецов със своите изпълнения. 

Активно участие в състезанията взеха и възпитаниците от сдружение "Социален център Бургас" за хора с увреждания и спортен клуб "Параспорт".

Организатори на инициативата "Воля за живот" са Балканска медийна асоциация, Държавната агенция за хора с увреждания, Министерството на младежта и спорта и Община Бургас.

Европейската седмица на спорта даде нов ритъм на живота в Бургас.