Бъчварова: Опитите да се дестабилизира МВР в този момент са безотговорни

Сложна е ситуацията на границата ни. Ние сме външна граница на ЕС

Защо трябва да вярваме на Цветан Василев? Той стои от две години в Сърбия и отказва да съдейства на разследването? Така министър  Бъчварова коментира появилите се наскоро нападки на Цветан Василев срещу определени личности. Ние трябва да знаем какво се случи с КТБ. Моментът с нападките е добре подбран, в началото на предизборна кампания. Защо да вярваме на човек, който излъга толкова много хора? Ако обвиненията му са истина, той може да дойде още утре тук и да даде показания и истината да се разбере, продължи вътрешният министър в интервюто си в за Нова тв.

На въпрос дали има предизборни уговорки тя коментира, че няма информация да има договаряне за подкрепа от страна на ДПС за президентските избори. "Има по-подходящи кандидатури за президентските избори от мен", така коментира министър Румяна Бъчварова. "Най-голямата клевета за мен е че съм одобрила сделката за Царските конюшни. Това беше чудовищно", допълни тя във връзка с исканата и от БСП оставка.

Относно нашата кандидатура за  генерален секретар на ООН тя отговори, че няма информация да се подготвя предложение за гласуване на извънредно заседание, подмяната на кандидаурата на Ирина Бокова с тази на Кристалина Георгиева. "Този дебат не трябва да бъде махленски", допълни тя.

По въпросът за проблемите с бежанците министър Бъчварова коментира, че резултатите от обучението на Гранична полиция са ясни. "Сложна е ситуацията на границата ни. Ние сме външна граница на ЕС. Всички оценяват много високо работата ни. Не може всички центрове да бъдат от затворен тип. Има семейства с деца, има условия при които центровете трябва да преминат от отворен към затворен тип".

По повод на всички нападки към министерството, Румяна Бъчварова обобщи: "Който се опитва да дестабилизира МВР в момента, постъпва изключително безотговорно".