Румяна Бъчварова: Нямаме друг шанс освен този, да вървим напред професионално, използвайки научните постижения

Мисия Пловдив

16-04-2016, 18:45

Снимка:

БТА

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

"Нямаме друг шанс освен този, да вървим напред професионално, използвайки научните постижения"
С тези думи министър Румяна Бъчварова откри двудневна Международна научно-приложна конференция на тема „Приложни аспекти в превенцията, разкриването и разследването на престъпления”, която се провежда в Пловдив.
Убедена съм, че темата на конференцията е изключително полезна. Прилагането на научен подход в практиката на криминалистиката е правилният път в идентифицирането и борбата с престъпленията, както и в ускоряването на разследването, заяви министър Бъчварова пред участниците в конференцията. Тя посочи, че е безспорна нуждата от разширяване на експертните познания, особено в ситуацията, в която се намираме в момента. Работата на криминалистите дава резултатност в разследването, същевременно натрупва емпиричен материал за обучение на курсантите в Академията на МВР. Доказателство за това е една от направените оценки от реализирано в София учение - работата на криминалистите е изключително важна. Министър Бъчварова увери, че водено от това разбиране ръководството на МВР прави всичко необходимо за да осигури материалната база за използването на тези научни постижения. Тя бе категорична, че нямаме друг шанс освен този, да вървим напред професионално, използвайки научните постижения.
По думите на председателя на фондация Ханс Зайдел у нас Богдан Мирчев, конференцията е добро продължения на дългогодишната работа с МВР. Той припомни, че преди три години, заедно с Института по психология, бе проведен международен форум на тема „Криминална психология”. Днес тематиката се разширява в сферата на криминалистиката и криминологията не само за да се постигне по-успешно разкриване на престъпността, но и да се работи в посока превенция. Той посочи, че конференцията е израз и на дългодишното взаимодействие с Академията на МВР и изрази надежда, че сегашният форум ще е нова стъпка в сътрудничеството с Баварската полиция.