Борисов: Ние за икономически мигранти повече възможност нямаме (видео)

Премиерът днес посети храм "Св. прмчк. Прокопий Варненски" във Варна , за чието изграждане правителството отпусна 300 000 лв.

Ние за икономически мигранти повече възможност нямаме. България- категорично, а виждате и Европа вече се задъхва. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който днес посети храм "Св. прмчк. Прокопий Варненски" , за чието изграждане правителството отпусна 300 000 лв.

Министър-председателят отбеляза, че и председателят на Европейския съвет Доналд Туск потвърждава необходимостта от затваряне на външните граници на Европа и допускането само на политически мигранти, докато се решат проблемите.  Премиерът Борисов допълни, че министърът на външните работи Даниел Митов ще има среща със своя афганистански колега, по време на която ще бъде  обсъден въпросът за връщането обратно на афганистански граждани.  „Полагаме огромни усилия хората да са спокойни“, заяви Борисов. По време на посещението си във Варна той беше придружен от министър Митов, който също коментира, че ЕС е изчерпал капацитета си за прием на мигранти.  Той допълни, че социалните и образователните системи в държавите-членки няма да издържат, ако продължи този натиск и навлизането на чужди граждани.

В отговор на журналистически въпроси премиерът Борисов посочи, че по време на разговора си с руския президент Путин двамата много добре и ясно са формулирали  целите в сферата на енергетиката - ако Европа има нужда да идва руски газ в българския газоразпределителен център „Балкан”, утре на Газовата конференция, това трябва да стане ясно.  По думите му преди да се водят каквито и да е преговори с Москва, трябва да е ясно европейското решение. „Ние сме прекратили „Южен поток”, Европа каза „не” за проекта по начина, по който беше предложен, и никой не говори вече за него. Сега говорим за европейски газов хъб с интерконектори и с възможност транзитните ни газопроводи да бъдат ползвани от всеки, който иска да си прекара газ. Това е целта на утрешната най-голямата за Европа конференция”, обясни Борисов.

Пред медиите кметът на Варна Иван Портних благодари на премиера за предоставянето на общината на имот от 134 дка държавна собственост в Морската градина. „Дали сме ги безвъзмездно на общината, за да се направи нещо, което ще е най-добро за варненци”, каза министър-председателят. Държавата ще даде на общината и още 50 дка, които досега са под управление на МО отново за проекти, които ще допринесат за развитието на града. Премиерът Борисов посочи, че се работи за продължаването на изграждането на магистрала „Хемус”, като в момента тече проектирането на аутобана до Търговище и от Ябланица в посока Варна. „Старото трасе не може да се ползва, защото минава през населени места. Скъпа ще е магистралата – трасето е сложно, ще има мостове и тунели”, посочи той.

Правителството отпусна 300 хил. за строежа на храма "Св. прмчк. Прокопий Варненски" в морската ни столица.

Публикувахте от Бойко Борисов в 4 септември 2016 г.