Лиляна Павлова: Инфраструктурата е пътят към развитието на икономиката

Регионалният министър посети Деветия летен университет на МГЕРБ, който се провежда във Варна

"Градим инфраструктурата, защото е важна за развитието на икономиката и държавата.  Правителството на Бойко Борисов и  Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) сa насочили дейността си  към политики в  подкрепа на общините,  на по-малко развитите региони в страна, чрез финансиране от държавния бюджет". Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова  пред над 270 младежи от ГЕРБ по време на Деветия летен университет на МГЕРБ, който се провежда във Варна, съобщават от пресцентъра на партията.

 “МРРБ има 12 програми за трансгранично сътрудничество с общ ресурс почти 1 млрд. лева”,   обяснява министър Павлова, подчертавайки, че правителството гради възможности за градовете  в България.   “Беше вложен значителен ресурс за развитието на българските градове през изминалия програмен период . Изпълнените 1 104 проекта по ОПРР на стойност над 3,27 млрд. лв подобряват градската среда и привлекателността на градовете”,    oбобщява Павлова.

От димите на министъра става ясно, че финансовият инженеринг цели да бъде включен бизнеса, да бъдат създадени фондове, с които да  се подкрепят проекти, генериращи приходи,

Лиляна Павлова е представила и приоритетните пътни проекти  за правителството и МРРБ, съобщават още от ГЕРБ. “До 2025 година има приета от правителство пътна стратегия. Основните пътни проекти трябва да бъдат довършени. Ако изгубим европейското финансиране, ще се затрудни изключително много процеса на завършване. Разчитам на Вашата гражданска позиция и подкрепа за продължаване по време на обществените обсъждания за завършване на важните за страната инфраструктурни проекти”,  подчертава тя.

По думите на Павлова 2100 сгради са в процес на обновление  по Националната програма за енергийна ефективност.  “С втория милиард, който предстои да постъпи по Програмата, ще бъдат санирани още над 2000 сгради. И през 2017 година санирането ще бъде абсолютно безвъзмездно – това е част от ангажиментите, които бяха заложени в програмата ни”, заявява още тя.