Лиляна Павлова направи първа копка на новия лот на АМ "Струма"

Новата отсечка е с дължина близо 24 километра и ще свързва Кресна и Сандански

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова направи днес символична първа копка на новия близо 24-километров участък на автомагистрала "Струма" от Кресна до Сандански. На церемонията в близост до село Микрево присъстваха и шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров, народни представители, кметове, други представители на местната власти и др. Това съобщават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

"Надявам се предсрочно, още в края на 2018 година, да бъде завършен лот 3.3 на автомагистрала „Струма“, защото всеки един новоизграден участък спасява човешки животи", цитират думите на министър Павлова от пресцентъра на регионалното ведомство. "Изграждането на автомагистрала „Струма“ е приоритет на правителството, тъй като това е най-натовареният европейски транспортен коридор на територията на страната и за съжаление -  пътят с най-много загинали при инциденти хора, каза министър Павлова и уточни, че от тази магистрала остават да бъдат изградени още само 60 км, с което ще бъдат спасени много човешки животи. Това обаче е и най-сложният участък. Той е разделен на 4 части като днес започва строителството на лот 3.3 с дължина 24 километра, два големи пътни възела при Кресна и Сандански, 12 големи мостови съоръжения, обясни регионалният министър. Срокът за завършването на отсечката е пролетта на 2019 година, но строителите имат професионализма и опита в магистралното строителство, така че им пожелавам да успеят да го завършват още в края на 2018 година", допълва тя.

Министър Лиляна Павлова съобщава още, че скоро ще започне и изграждането на участъка от магистралата между Благоевград и Крупник като изрази очакване отчужденията да бъдат завършени успешно и безпроблемно.

Общата дължина на лот 3.3 от АМ ''Струма'' е 23,6 км. В участъка между Кресна и Сандански ще бъдат изградени 2 пътни възела -''Струмян'' и  ''Сандански'', както и 25 големи съоръжения - мостове над реките Струма, Злинска, Градешка, Потока, Речичка, Санданска Бистрица, Лешничка, надлез над ж. п. линията София – Кулата, 9 селскостопански подлези и надлези, 4 площадки за отдих, на които ще има и тоалетни, и т. н.

За първи път в проект за строителството на автомагистрален участък е предвидено и изграждането на ''Интелигентни транспортни системи''. Те включват станции за броене и управление на трафика, видео наблюдение, за измерване на теглото на превозните средства и за метеорологично наблюдение.

Новоизградената пътна инфраструктура ще повиши пътната безопасност и опазването на околната среда, както и ще допринесе за развитието на икономиката на региона, за повишаване мобилността на работната сила и на конкурентоспособността на икономиката, заявяват от АПИ.

Изпълнител на лот 3.3 е Консорциум "Струма Лот 3.3", в който участват ''ГБС инфраструктурно строителство'' АД, ''Пътстрой 92'' АД, ''Главболгарстрой'' АД и ''Геострой'' АД. Стойността на договора е 234 123 012 лв. без ДДС. Строителният надзор ще осъществява ''Пътинвестинженеринг'' ЕООД. Техният договор е за 2 998 161,28 лв. без ДДС.

Участъкът от Кресна до Сандански е част от лот 3 Благоевград - Сандански. Той е разделен на три подучастъка - лот 3.1 от Благоевград до Крупник, лот 3.2 между Крупник и Кресна и лот 3.3 от Кресна до Сандански.

Досега със средства от ОП ''Транспорт'' АПИ е изградила общо 69 км от АМ ''Струма''.

Общата дължина на автомагистрала „Струма“ - от Даскалово до границата с Гърция, е 150 км. Тя е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава пътният трафик за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.