В София задържаха 153 мигранти при акция на МВР

Заловените бежанци са с афганистански и пакистански произход

153-ма бежанци бяха открити в центъра за настаняване "Военна рампа" в София при поредна акция на МВР. Мигрантите са от центровете в Харманли, Пъстрогор и Овча Купел.Задържаните са на възраст между 16 и 30 години. Несемейни. Заловените бежанци са с афганистански и пакистански произход. Те имат документи, но са регистрирани в други центрове в страната. Със засилена полицейска охрана мигрантите бяха върнати в Харманли и Пъстрогор, съобщават от БНТ. Проверките в центровете за настаняване продължават, каза директорът на бежански център в Овча Купел Пламен Пенов.
Задържаните са на възраст между 16 и 30 години. Несемейни. Заловените бежанци са с афганистански и пакистански произход. Те имат документи, но са регистрирани в други центрове в страната. Със засилена полицейска охрана мигрантите бяха върнати в Харманли и Пъстрогор. Проверките в центровете за настаняване продължават, каза директорът на бежански център в Овча Купел Пламен Пенов.

Пламен Пенов, директор бежански център Овча Купел: "Официална информация нямаме. От разговорите, които водим с тях по различни канали, понеже те имат съгласно закона за убежище имат право на свободно движение в страната поне към днешна дата. Използвали са всякакъв вид транспорт по различни пътища са се настанили в този център, в който нямат право да бъдат. Те не са приети тук. Те са се настанили без право да бъдат тук. Те са се самонастанили".

В сутрешния блок на БНТ председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова заяви, че тази година по-малко от 550 души са получили статут за бежанец у нас, а за миналата - издадените разрешения са били 5 500. Първанова допълни, че до няколко дни, след обнародване на устройствения правилник, помещенията от затворен тип ще бъдат факт.