Бежанците вече могат да бъдат настанявани и в общежития от затворен тип

Бежанците у нас вече ще могат да бъдат настанявани в центрове от затворен тип. Промяната в закона бе одобрена днес официално на редовно заседание на Министерски съвет.

"Законовите промени, намерили отражение в Устройствения правилник на Държавната агенция за бежанците са свързани с предвидената възможност за временно настаняване на кандидати за международна закрила в център на ДАБ от затворен тип, при наличието на изрично предвидени в Закона условия", се казва в решението на кабинета, цитирано от Правителствената информационна пресслужба.

Идеята да се направи възможно настаняването на бежанци в центрове от затворен тип придоби особена популярност в последните дни, след като в центъра в Харманли избухна масов бой между мигрантите, настанени в него. По информация на отговорни лица от полицията става въпрос за инцидент на битова основа, предизвикан от системна злоупотреба с алкохол. Именно с въвеждането на вечерен час, засилен полицейски контрол, и, окончателно от днес, на общежития от затворен тип, се цели избягването на подобни инциденти в бъдеще.