Чавушоглу: Кюрдите в Сирия да се изтеглят на изток от Ефрат, за да не пострадат

Военните формирования на кюрдските Сили за народна отбрана (YPG) провеждат етническа чистка в Северна Сирия и трябва да се изтеглят на източния бряг на р. Ефрат, за да не се превърнат в мишена. Това заяви днес на пресконференция в Анкара турският външен министър Мевлют Чавушоглу, предава ТАСС.

"Целта на операцията "Щитът на Ефрат" (названието на военната операция на турската армия в Северна Сирия - бел.ред.) е да бъдат очистени регионите на Дараблус и Африна от бойци на ИДИЛ. Там живеят основно араби, които ние подкрепяме. Те трябва да се завърнат на територията, където са живели винаги", заявява Чавушоглу, добавяйки, че, от друга страна, "целта на YPG е друга, тази организация иска да спечели територия и провежда етнически чистки в Северна Сирия".

"YPG са длъжни да се изтеглят на изток от Ефрат. Ако това не стане, те ще се превърнат в цел", предупреждава турският първи дипломат.

Основната задача на участниците в започналата на 24 август операция е "прочистване на региона от ИДИЛ", отбелязва още Чавушоглу. "Отдавна говорим, че само използване на авиация не е достатъчно. Нужни са сухопътни операции. Ако по-рано 5-6 страни се бяха обединили около тази позиция, вече нямаше да има ИДИЛ нито в Сирия, нито в Ирак", смята той.

Съвместната операция между турската армия и арабските опозиционни отряди "Щитът на Ефрат" започна миналата сряда (24 август). Още в първите дни на офанзивата бе превзет контролираният от ИДИЛ град Джараблус. Операцията предизвика остра ответна рекция от страна на официалната власт в Дамаск, според която това представлява "пряко нарушение на неутралитета" на страната.