Христо Янев има запазено място сред треньорите на ЦСКА

Взе Купа на България от "В" група с "армейците", което е равносилно на геройство

Христо Янев има вече своето запазено място и сред треньорите на ЦСКА.  Като играч отдавна го направи.

В най-трудният момент за „армейците“, когато отборът бе във „В“ група, Христо направи чудеса. Успя да състави отбор  само от български играчи. Внуши им, че да се играе за червената фланелка е чест и достойнство. Преданата публика на ЦСКА застана изцяло зад отбора,  който се отплащаше със зрелищни игри. И феновете на „армейците“ поставиха рекорд по посещаемост не само за „В“ група, а за целия български футбол.

Черешката на тортата при Христо бе спечелването на Купата на България, като отбор от „В“ група. На финала, в който ЦСКА победи Монтана с 1:0, стадион „Васил Левски“ побра рекордните за присъствие и на националния тим в последно време 35 000 зрители. При това голяма част от билетите бяха по 25 лева.

През годината отборът на ЦСКА  ръководен от Христо се забавляваше със зрелищни резултати. Но за да може съперниците на ЦСКА да изглеждат като спаринг партньори заслугата бе именно на създадения от Янев колектив. ЦСКА си направи повечето от мачовете лесни тъй  като треньорът бе успял да внуши на сплав от армейски юноши и низвергнати от различни отбори играчи, че те могат да направят много в името на „армейския“ клуб. И нещата се получаваха. Да не се забравя, че именно армейския дух създаден от треньор, играчи и публика направи странното пътешествие през „В“ група като парад на романтичния и зрелищен футбол.

В първия кръг на първенството ЦСКА водеше „само“ с 1:0 на Струмска слава от Радомир на „Армията“ до 86-ата минута. И след това влязоха другите два гола. Какво да кажем за мача за купата със Септември, когато в даденото продължение от шест минути в самия му край Преслав Йорданов намери път към мрежата за изстраданото 1:0. Преди това, в началото на мача не бе признат гол за ЦСКА, но отборът намери сили да стигне до победата в края на срещата. За да се мине после в турнира през Спартак(Плевен), който преди това бе отстранил Славия, Нефтохимик, Созопол. За да се стигне до двата полуфинални мача с Берое и двете победи с по 2:0 пред невероятно екзалтирана армейска публика. Пак благодарение на Христо Янев „червените“ си направиха мачовете с Берое лесни.
За да дойде един  от най-ценните триумфи в историята на три пъти стигалия  до полуфинали в европейски клубни турнири и 31-кратен шампион  ЦСКА. А именно спечелването на 20-ата „червена“  Купа на България от позицията на отбор от „В“ група. Младият треньор Христо Янев и неговите питомци показаха,че духът на ЦСКА е повече от жив!

Затова в тези моменти Христо Янев си спечели мястото сред плеядата   от заслужили треньори на ЦСКА. И винаги ще бъде добре дошъл на „Армията“ отново, като треньор, който държи на армейския дух.