САЩ изпраща делегация в Турция на 22 август, ще се обсъжда депортация на Гюлен

Делегация от американски специалисти ще посети Турция на 22 август, съобщи правосъдният министър на страната Бекир Боздаг, цитиран от ТАСС. Темата на разговорите между Анкара и американската делегация ще бъде въпросът за екстрадация на Фехтуллах Гюлен, считан от властите в южната ни съседка за главен отговорник за неуспешния опит за държавен преврат.

"САЩ са длъжни по закон да предадат Гюлен. Ако не го направят, това значи, че предпочитат приятелство с Гюлен пред приятелството с Турция. На 22 август ще ни посети американска делегация, съставена от трима представители на правосъдното им министерство и един специалист от държавния им департамент", обяви Боздаг, цитиран от турската телевизия TRT. По думите на министъра, темата за депортацията на Гюлен, заради чиито действия "загинаха стотици, а пострадаха повече от 2 500 души, се следи от целия свят".

Ислямският проповедник Фехтуллах Гюлен живее в САЩ от 1999 г. След неуспешният опит за реврат от средата на миналия месец, за който Анкара обвинява неговата т.нар. "Паралелната държавна структура", Турция неколкократно отправи искания за екстрадацията на проповедника в родината му. Казуса коства известно охлаждане между Анката и Вашингтон, а  турският президент Ердоган дори заяви, че САЩ ще трябва да избира между Гюлен и Турция.