Турция издаде задочна заповед за арест на Гюлен

Турският съд издаде официална заповед за арест на живеещият в САЩ Фехтуллах Гюлен, който е сочен от правителството в Анкара за човека, стоящ зад неуспешния опит за преврат южната ни съседка. Информацията е на "Асошиейтед прес", които се позовават на Анадолската агенция.


Турски представители нееднократно са заявявали, че САЩ трябва да екстрадира проповедника, сочен за най-голям враг на турското правителство и ръководител на т.нар. "Паралелна държавна структура", която според Анкара провежа подривни дейности във всяка сфера на обществения живот в Турция.


Въпреки множеството призиви от турска страна да бъде екстрадиран Гюлен, Анкара все още не е отправила официално искане към Съединените щати по въпроса. Именно задочната заповед за арест може да бъде първата стъпка в подготовката за отправяне на формално обръщение към вашингтон по въпроса.


Турското правителство извършва масово прочистване на "враждебни елементи", от обществената сфера, заподорени във връзки с организацията на Гюлен. За мнозина обаче това са репресии срещу неудобни за режима хора, като прочистването им дава път за увеличаване на властта на Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган.


След неуспешният опит за преврат бяха уволнени десетки хиляди военни, полицаи, прокурори, съдии, университетски преподаватели, учители и хора от почти всяка една обществена сфера, като много от тях бяха арестувани. Като част от преструктурирането на обществения сектор и премахването на "неудобните" за правителството лица е и назначаването на 3000 нови съдии и държавни прокурори и 20 000 учители, чиято задача е да запълнят овакантените места на премахнатите им предшественици.