Атака срещу болница в Пакистан уби поне 90 души, десетки са ранени (обновена)

Бомба уби поне 90 души и рани десетки други днес в Куета, столицата на размирната югозападна пакистанска провинция Белуджистан. По първоначална информация на агенция "Ройтерс", позоваваща се на полицейски източници, жертвите са 30. В последствие китайската информационна агенция "Синхуа", цитирана от ТАСС, предаде, че жертвите са станали тройно повече - 90 души.

Бомбата е избухнала преди траурната процесия на Билал Каси, местен адвокат, който е бил убит по-рано същия ден. Хората, събрали се в болницата, за да съпроводят покойника, са били основно адвокати и журналисти.

Мотивите зад атаката са неясни, като никоя терористична групировка не е поела отговорност за нея. На кадри, излъчени по телевизията и показващи сцени от атентата, се вижда невероятен хаос и вълна от хора, панически напускаща изпълнените с дим коридори на лечебното заведение.

Каси, адвокатът, на чието погребение е станала атаката, е бил застрелян по-рано днес докато е отивал до главната съдебна зала в града, съобщава високопоставен чиновник от местната полиция, цитиран от "Ройтерс".

Поръчковите убийства на обществени личности са се превърнали в нещо обичайно в размирния град Куета, столица на изпълнената със сепаратистки настроения провинция Белуджистан. Куета дълго време беше и база на пакистанския клон на талибанското движение.

 

Превод и редакция: Иван Гергов