Новата книга за Хари Потър стана бестселър преди да се появи

Излиза и филма "Фантастични зверове и къде да ги намерим" с Еди Редмейн

Постановката "Хари Потър и прокълнатото дете" и едноименната осма книга от поредицата ще сложат точка на сагата за най-известното дете-магьосник в света. Това заяви създателката му Дж. К. Роулинг на премиерата на спектакъла в Лондон през уикенда, цитирана от "Ройтерс".
Дългоочакваният му дебют в петък вечер напълни лондонския Уест Енд с вещерски шапки, наметала и метли за въображаемия спорт куидич и не разочарова почитателите. Всъщност в пиесата Хари вече е голям мъж - преработен служител в Министерството на магията, който трябва да се грижи за трите си деца. Билетите са разпродадени до пролетта на 2017 г.

Хиляди фенове на поредицата обсадиха и книжарниците в събота полунощ, за да се сдобият с текста, наречен "осма книга" в поредицата. Благодарение на предпродажбите на големите книжарници тя стана бестселър още преди да се появи. На български "Хари Потър и прокълнатото дете" ще се появи на 13 октомври, обявиха издателите й от "Егмонт".
"Не, не", отвърна Роулинг, запитана дали това е началото на нова глава от историята за Хари Потър. "Той преминава през много премеждия в двете постановки и мисля, че това е краят. Идва време на новото поколение", каза писателката и допълни, че е въодушевена от реализацията на "Прокълнатото дете", но "това е краят за Хари".

Под "две постановки" британката визира двете части на спектакъла, който има впечатляваща дължина от 5 часа с антракт. Излизащите от "Палас тиътър" обаче заявиха, че видяното отговаря на очакванията им и високите оценки, поставени от критиката. "Беше магично. Държа ме на нокти през цялото време. Те трябваше да отговорят на много високи очаквания и успяха", заяви пред "Ройтерс" 32-годишен британец.
Не искам да пиша повече романи, но това e нещо специално за публиката, допълни Дж. К. Роулинг в интервюто си пред агенцията, пише Дневник.
Гладните за приключения в магическия свят на писателката обаче ще се порадват и на филма "Фантастични зверове и къде да ги намерим" с Еди Редмейн, чието действие се развива десетилетия преди появата на Потър. Премиерата на екранизацията по едноименния роман е през ноември и ще бъде предшествана от откриването на нов увеселителен парк с героите от поредицата. Продуцентите готвят и две продължения.