Посланик Гьокче: Няма да има ограничения за влизане и излизане от Турция

"Няма да има ограничения на вход и изход от Турция, всеки може да посещава всяко място, което пожелае по време на извънредното положение." Това е заявил турският посланик у нас Сюлейман Гьокче по време на пресконференция в посолството, съобщава "Фокус".

Според Гьокче извънредното положение е административна мярка, която позволява на държавните институции да търсят и намерят връзки с организатори и хора, които са помагали в заговора. По думите му няма да има никакви ограничения. „Това извънредно положение е във връзка с работата на полицията”, заявява още той. „Това няма нищо общо с икономическия живот и туристическия бизнес”, смята посланикът.

По време на пресконференцията Гьокче коментира и подробности около дейността на властите в Турция. "Гъбнакът на заговора в Турция и заговорниците са заловени, започнати са процедури срещу тях", съобщава Гьокче.

Спред посланика училищата на Фетуллах Гюлен подбуждат антиправителствени настроения и създават структура с много стриктна йерархия. „Тази структура се създава и когато е необходимо тя може да бъде пусната. Това, което говоря не се отнася обаче за България, като цяло е че доста хора са потвърдили в своите показания сега - хора от съдебната власт и др. професии, че те са действали по заповед”, каза още той.

Попитан за коментар на декларацията на президента Плевнелиев, който по-рано днес призова турското правителство "да не въвлича страната "в безкрайна спирала на репресии", посланик Гьокче коментира, че не се е запознал с нея, но предполага, че държавният ни глава има предвид спазването на човешките права. „Всички наши приятели и партньори по целия свят заклеймяват преврата и изказват същите опасения. На всички сме го заявили, че човешките права и свободи ще бъдат уважавани по конституционния ред”, уточнява Гьокче. Той заяви, че не може да коментира, действията на политическата власт в извънредната ситуация. По думите му турският народ е научил еднозначно как да се противопостави на опит на преврат „едно към едно”.