До 2019 г. ще имаме 12 нови метро станции в София

Днес трябва да бъде обявена процедурата за избор на изпълнител за нови четири станции в посока "Овча купел" до "Горна баня", заяви Фандъкова

Днес трябва да бъде обявена процедурата за избор на изпълнител за нови четири станции в посока "Овча купел" до "Горна баня", чието строителство да завърши през 2019 година. Така ще имаме 12 нови станции, уточни по БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя заяви, че до края на юли очаква да пристигнат пет нови трамваи с климатици и първите 70 от новите 110 автобуса за градски транспорт. "Само за времето от 1 юни до сега са продадени около 30 хиляди нови карти за пътуване, което е колкото за пет месеца преди това", каза още кметът на София.

Кметът на София уточни, че през 2019 ще имаме нови поне 12 км метро.

"Даже до края на годината очаквам да започне изпълнението на станцията на бул. "Владимир Вазов", която всъщност е дванайстата. Освен тези седем, които в момента се строят, да имаме още пет, които да започнат да се строят. Имаме осигуреното финансиране и през 2019 г. ще имаме поне 12 км ново метро, 12 метростанции. Разбира се нови метро влакове със съвременно оборудване, климатицирани. Въпросът с климатиците седи на нашето внимание много остро, защото си дават сметка, е това създава удобството при пътуването с градски транспорт", каза Йорданка Фандъкова.

Тя отговори на зрител защо няма климатици в метрото, като заяви, че само първите, най-стари метро влакове са без климатизация. От 52 влака, само 4 са без климатици, каза кметът на София.

Преди няколко дни е пристигнал първият от новите трамваи, а до края на юли се очакват пет нови трамваи с климатици. До края на месеца ще пристигнат и първите 70 от новите 110 автобуса, а през август да дойдат останалите.

Окончателният анализ за първия месец на приходите от градския транспорт в София предстои да бъде представен от Центъра за градска мобилност, но по информация на Фандъкова пътниците са се ориентирали много бързо към картите за пътуване, с които пътуването е чувствително по-евтино.

"Само за времето от 1 юни до сега са продадени около 30 хиляди нови карти за пътуване, което е колкото за пет месеца преди това. Чувствително се увеличи купуването на годишните карти, цената на които беше свалена от 500 лв на 365 лв. Така излиза едно левче на ден за цялата градска мрежа. За този период са продадени близо 5 хиляди годишни карти. Повиши се броят на закупените еднодневни карти, на цена от 4 лв. за ден за цялата градска мрежа и на тридневните, които са 10 лв. за три дни. Купуват се и картите за преференциално пътуване за ученици, пенсионери студенти, цената на които е под 50 стотинки, за някои под 20", каза още Фандъкова.

Според кмета на София броят на закупените билети е намалял, но целта е била хората да пътуват по-евтино с картите и в същото време да се инвестира в градския транспор.