След 2 месеца пускат продължението на втората линия на метрото

Това е един от най-зелените проекти, с доказано спестяване на вредни емисии, досега спестява по 75 хил. тона годишно

Само след 2 месеца ще пуснем продължението на втората линия на метрото, до улица „Сребърна" по бул. „Черни връх". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на среща с Белгийско-Българския бизнес клуб, цитирана от "Фокус".

„Започнахме строителството на 7 км. нови метролинии със 7 метростанции, а до края на годината предстои да започнем строителството на още 5 нови метростанции", уточни тя. „Най-важният и най-големият, може би и най-успешният проект, който изпълняваме, безспорно е за развитието на метрото", подчерта Йорданка Фандъкова. „Той е един от най-зелените проекти, с доказано спестяване на вредни емисии, досега спестява по 75 хил. тона годишно", допълни тя. По думите на кмета през 2019 година ще има поне 12 км нови метролинии с 12 метростанции.

„По този начин метрото ще заеме 45% от дела на градския транспорт в София", обясни Йорданка Фандъкова и уточни, че очакванията са спестените емисии да бъдат 90 хил. тона годишно.

Срещите с бизнеса са изключителни важни, защото като кмет на града, една от най-важните задачи е градът да се развива и хората да имат не просто работа, а да имат добра работа и да използват своите умения и квалификация, заяви кметът на София.

„За да има добър бизнес в София е необходимо ние като община, както и държавата да положим доста усилия, за да бъде столицата привлекателна за правене на бизнес", посочи тя. Според Йорданка Фандъкова в последните години видимо се реализират инвестициите в инфраструктурата, което е една от най-важните задачи.

„Каквото и да се говори за София няколко неща не могат да се отрекат. Едно от тях е, че в последните години градът се развива бурно, казвам това с усмивка, защото доста често това е свързано с неудобства, но мисля, че всички се съгласяват, оценяват и знаят, че това прави града ни определено по-удобен и привлекателен", коментира кметът.

„Безспорно е, че градът има нужда от тези инвестиции, от наваксване, от по-бързо развитие, затова и продължаваме да инвестираме в инфраструктура във всички сфери", подчерта Йорданка Фандъкова.