Цачева посрещна председателя на Националния съвет на парламента на конфедерация Швейцария

Интензивното развитие на двустранните контакти през последните месеци и насърчаването на търговско-икономическите връзки бяха сред акцентите на разговора

Интензивното развитие на двустранните контакти през последните месеци и насърчаването на търговско-икономическите връзки бяха сред акцентите на разговора на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с председателя на Националния съвет на парламента на Конфедерация Швейцария Криста Марквалдер. Криста Марквалдер е на официално посещение в България по покана на председателя на българския парламент.

Изключително високо оценяваме активизирането на контактите между България и Швейцария през последните месеци, заяви на срещата председателят на Народното събрание. Цецка Цачева и Криста Марквалдер бяха единодушни, че двустранните отношения се развиват изключително интензивно не само на парламентарно, но и на правителствено ниво в различните секторни политики. Двете изразиха надежда, че посещението ще бъде поредната крачка в тази посока. Още повече, че вашето първо официално посещение в нашата страна съвпада със 100-годишнината от началото на дипломатическите отношения между двете страни, отбеляза председателят на българския парламент.

Цецка Цачева изрази благодарност за предоставяните от Швейцария финансови средства, доказали своя принос чрез обмен на опит и добри практики. Криста Марквалдер подчерта, че швейцарската страна има различни проекти в България, които реализира успешно. Тя изрази надежда, че проектите по Българо-Швейцарската програма ще продължат да се развиват и занапред.

Основна тема на разговора бяха възможностите за увеличаване на стокообмена и за привличане на нови швейцарски инвестиции у нас. Трябва да работим за насърчаване на контактите между бизнеса и за увеличаване на стокооборота, отбеляза Цецка Цачева. Тя добави, че парламентите могат да създадат необходимата нормативна база, която да улесни преките връзки между представителите на бизнеса на двете страни.

Страната ни има много добри условия за привличане на чуждестранни инвеститори, налице са политическа стабилност, диалог, работещи институции, както и много добри финансови условия. По време на разговора бе дадена и висока оценка на дейността на Българо-швейцарската търговска камара, чиято основна цел е да насърчава бизнес контактите между двете страни.

Цецка Цачева благодари за решението от 1 юни 2016 г. да бъде отворен швейцарският трудов пазар за българските граждани.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че акцент в работата на парламента е предприемането на законодателни мерки в сферата на съдебната реформа, които са изходна точка за постигането на още по-добри резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

България е последователна в подкрепата си за единна европейска политика по отношение на миграцията и преодоляване на причините за бежанската вълна, заяви на срещата Цецка Цачева. Тя добави, че като външна граница на ЕС България осъзнава отговорността, свързана със сигурността на европейските граждани. В този смисъл приемането на България и Румъния в Шенген ще направи границите на съюза още по-сигурни, отбеляза още председателят на Народното събрание.

Официалното посещение започна с полагане на венец пред паметника на Незнайния воин.

На 6 юли 2016 г. Криста Марквалдер ще бъде приветствана в пленарната зала на българския парламент.

В 11.20 часа председателят на Народното събрание Цецка Цачева и председателят на Националния съвет на швейцарския парламент ще направят изявления за медиите.

В 11.30 часа Криста Марквалдер ще присъства на представянето на книгата на проф. Венелин Цачевски „България и Швейцария заедно в историята“, което ще бъде в Клуба на народния представител. Гости на премиерата ще бъдат и народни представители от Групата за приятелство България – Швейцария.